Πέμπτη 18 Δεκεμβρίου 2014

Η μάχη για τα επιμελητήρια, τις επιχειρήσεις και τους επαγγελματίες συνεχίζεται




Τις τελευταίες μέρες παρακολουθούμε ένα επικίνδυνο και συνάμα στημένο παιχνίδι εις βάρος του Επιμελητηριακού θεσμού, το οποίο αναμένεται να φέρει προ τετελεσμένων τους Προέδρους, τα Διοικητικά Συμβούλια, το προσωπικό και τα χιλιάδες μέλη των επιμελητηρίων, οδηγώντας τα μαθηματικά είτε σε άμεσο κλείσιμο, είτε σε σταδιακό οικονομικό μαρασμό.

Έκπληκτοι ακούσαμε χθες στη Βουλή κατά τη συζήτηση του επίμαχου νομοσχεδίου από τον υφυπουργό Ανάπτυξης Γεράσιμο Γιακουμάτο, απαντώντας στις ενστάσεις του Βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Θάνου Μωραΐτη για το άρθρο 96 που τροποποιεί τη νομοθεσία για τα επιμελητήρια αλλά και το ΓΕΜΗ, ότι έχουμε συμφωνήσει με τις προωθούμενες διατάξεις.

Θα θέλαμε λοιπόν να μας υποδείξει ο κ. Γιακουμάτος πότε και ποιοι φορείς των Επιμελητηρίων συμφώνησαν με το τελικό κείμενο που κατατέθηκε στη Βουλή. Εκτός κι αν θεωρεί ότι μόνο η σύμφωνη γνώμη του Προέδρου της ΚΕΕΕ Κ. Μίχαλου είναι αρκετή για να περιβάλει με το μανδύα της ομοφωνίας το προωθούμενο νομοθέτημα.

Το ΕΕΑ, το ΒΕΑ και το ΕΕΠ αντιλαμβανόμενα ότι η προωθούμενη ρύθμιση αποτελεί βόμβα στα θεμέλια του Επιμελητηριακού θεσμού και επιδιώκοντας την συνέχιση του πρωταγωνιστικού μας ρόλου στην ανάταξη της ελληνικής οικονομίας, μπαίνουμε μπροστά, συνεχίζουμε και ενδυναμώνουμε τον αγώνα μας με απτά αποτελέσματα, προχωρώντας σε μια σειρά από ενέργειες τα τελευταία 24ωρα.

Έτσι και παρά τις προσπάθειες των κυρίων Γιακουμάτου και Μίχαλου που ενεργούν έχοντας και την αρωγή των ξένων και εγχώριων μεγάλων επιχειρηματικών συμφερόντων σε βάρος της πλειοψηφίας των επιμελητηρίων και των μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων πράξαμε τα εξής:

1ον : Αποστείλαμε επιστολή με τεκμηριωμένα νομικά επιχειρήματα στο Υπουργείο Ανάπτυξης και στους βουλευτές όλων των κομμάτων, καταδεικνύοντας τις κραυγαλέες ασάφειες και παραλείψεις των επίμαχων διατάξεων που ανοίγουν διάπλατα την κερκόπορτα για διάλυση του Επιμελητηριακού Θεσμού

2ον : Συνομιλήσαμε σε κατ ιδίαν συναντήσεις με αρμόδια στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ, καθώς και με μεμονωμένους βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας που και στο παρελθόν έχουν εκφρασθεί θετικά για το ρόλο και το έργο των Επιμελητηρίων. Παρόντες σε αυτές τις συναντήσεις ήταν εκ μέρους των επιμελητηρίων ο Πρόεδρος του ΕΕΑ κ. Γιάννης Χατζηθεοδοσίου, ο Πρόεδρος του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Αθηνών κ. Παύλος Ραβάνης, ο Πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Πειραιά κ. Γιώργος Μπενέτος και ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Εργαζομένων στα Επιμελητήρια κ. Μιχάλης Γιάγκας.