Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΔΕΛΑΣΤΙΚ*
Σαρωτικά εγκρίθηκε από την ομοσπονδιακή Βουλή της Γερμανίας η τετράμηνης διάρκειας συμφωνία της κυβέρνησης Τσίπρα με την ΕΕ, όπως αναμενόταν. Από τη στιγμή που το Βερολίνο είχε επιβάλει όλους τους όρους του, δεν υπήρχε περίπτωση να μην εξασφαλίσει η συμφωνία τη συναίνεση της Μπούντεσταγκ. Υπέρ τάχθηκαν 542 βουλευτές, κατά μόνο32 και 13 απείχαν από την ψηφοφορία - ποσοστό ψήφων υπέρ της συμφωνίας... 92,3%! Από τους 32 που ψήφισαν κατά της συμφωνίας, οι 29 ήταν δεξιοί βουλευτές του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος και του Χριστιανοκοινωνικού Κόμματος της Βαυαρίας και οι υπόλοιποι 3 ήταν αριστεροί βουλευτές του κόμματος Ντι Λίνκε. Από τους 13 που απείχαν από την ψηφοφορία, οι 10 ήταν αριστεροί και οι 3 δεξιοί. «Η βάση της πρότασης προς τη Βουλή είναι η δήλωση της ελληνικής κυβέρνησης ότι θα υλοποιήσει το πρόγραμμα (σ.σ. δηλαδή το Μνημόνιο) χωρίς καμία επιφύλαξη» υπογράμμισε στην εισηγητική ομιλία του ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.
«Η Ελλάδα δεσμεύτηκε να μην προβεί σε μονομερείς ενέργειες χωρίς συνεννόηση με τους θεσμούς (σ.σ. δηλαδή την τρόικα: ΕΕ, ΕΚΤ, ΔΝΤ), να ξεπληρώσει όλους τους πιστωτές πλήρως και έγκαιρα, να διατηρήσει το πρωτογενές πλεόνασμα» πρόσθεσε με ιδιαίτερη έμφαση. Πρέπει να επισημάνουμε ότι όλοι ανεξαιρέτως οι βουλευτές του Σοσιαλδημοκρατικού κόμματος (SPD) και των Πράσινων ψήφισαν χωρίς καμιά απολύτως διαρροή υπέρ της συμφωνίας. «Δεν υπάρχει γερμανική επιβολή επί της Αθήνας ούτε γερμανική ηγεμονία στην Ευρώπη» ισχυρίστηκε από του βήματος της Μπούντεσταγκ ο σοσιαλδημοκράτης βουλευτής Αξελ Σέφερ. «Δεν θα χρηματοδοτήσουμε εμείς τις προεκλογικές υποσχέσεις της ελληνικής κυβέρνησης» διακήρυξε ο βασικός εισηγητής των σοσιαλδημοκρατών Κάρστεν Σνάιντερ, ο οποίος μάλιστα χαρακτήρισε «θεμελιώδες λάθος» το γεγονός ότι η κυβέρνηση Μέρκελ με τη στάση της συνετέλεσε στο ότι «δεν δόθηκε στον Γιώργο Παπανδρέου η ευκαιρία να κερδίσει τη συναίνεση των Ελλήνων στις μεταρρυθμίσεις με δημοψήφισμα το 2011».
Εκείνο πάντως που εντυπωσιάζει είναι το γεγονός ότι οι Γερμανοί αριστεροί του Ντι Λίνκε εμφανίστηκαν τριχοτομημένοι σε βουλευτικό επίπεδο. Ο κύριος όγκος των βουλευτών του, 50 για την ακρίβεια, ψήφισαν υπέρ της συμφωνίας. Τρεις βουλευτίνες όμως την καταψήφισαν, ενώ άλλοι10 βουλευτές απείχαν από την ψηφοφορία. «Καταψηφίζουμε σήμερα την πρόταση του υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε επειδή εκβιάζει την ελληνική κυβέρνηση να αποπληρώσει τα χρέη στις τράπεζες και να συνεχίσει την ίδια καταστροφική πολιτική των περικοπών» αναφέρουν σε γραπτή δήλωσή τους οι τρεις αριστερές βουλευτίνες Κριστίνε Μπούχολτς, Ινγκε Χέγκερ και Ούλα Γιέλπκε. «Τα χρήματα από τα προηγούμενα «πακέτα διάσωσης» έχουν κατά 96% εισρεύσει πίσω στις ευρωπαϊκές τράπεζες.
Ολα τα πλεονάσματα στα έσοδα του κράτους, ακόμη και αυτά τα οποία θα προέλθουν από τη φορολόγηση των πλουσίων, θα πάνε αυτόματα στην αποπληρωμή του χρέους» υπογραμμίζουν οι τρεις αριστερές βουλευτίνες στη δήλωσή τους. Οι ευρωπαϊκές τράπεζες πήραν πίσω το... 96% (!) των δανείων που μας έδωσαν η ΕΕ και το ΔΝΤ - αυτοί δηλαδή πήραν τα λεφτά και η Ελλάδα μόνο το χρέος, αλλά κατά τα άλλα μας έσωσαν! «Δεν μπορώ να υπερψηφίσω τη συνέχιση των Μνημονίων, τη συνέχιση της αποικιοκρατικής εξάρτησης και τον διαρκή εκβιασμό της Ελλάδας που επιβάλλει η πολιτική της Γερμανίας» είπε στην ομιλία της και η πρώτη αντιπρόεδρος του κόμματος Ντι Λίνκε (Η Αριστερά) Ζάρα Βάγκενκνεχτ, η οποία απείχε από την ψηφοφορία. «Η πρόταση της (γερμανικής) ομοσπονδιακής κυβέρνησης κάνει αναμφίβολα εμφανές ότι θέλει να συνεχίσει την αποτυχημένη πολιτική της απέναντι στην Ελλάδα» αναφέρει σε ανακοίνωση που εξέδωσε αναφορικά με τη στάση της η Βάγκενκνεχτ. «Θα παραμείνουν οι φρικτοί όροι δανειοδότησης, στο θεμέλιο των οποίων καταστράφηκε η Ελλάδα τα τελευταία χρόνια.
Ούτε ένα ευρώ δεν θα πάει στην Αθήνα από την παράταση της δανειακής σύμβασης. Πρόκειται αποκλειστικά για την αντικατάσταση υφιστάμενων χρεών μέσω νέων χρεών» τονίζει στην ανακοίνωσή της η πρώτη αντιπρόεδρος του αριστερού γερμανικού κόμματος. «Ο Σόιμπλε και η τρόικα είναι οι κύριοι υπαίτιοι του τελικού αποτελέσματος των διαπραγματεύσεων και όχι η ελληνική κυβέρνηση, η οποία είχε την πλάτη της κολλημένη στον τοίχο» αναφέρουν σε δήλωσή τους οι τρεις αριστερές βουλευτίνες που την καταψήφισαν.
*Δημοσιεύθηκε στο ''ΕΘΝΟΣ'' τη Δευτέρα 2 Μαρτίου 2015
iskra.gr