Δευτέρα 2 Μαρτίου 2015

ΟΙ ΤΟΥΡΚΟΙ ΚΑΝΟΥΝ ΠΕΔΙΟ ΒΟΛΗΣ ΤΟ ΜΙΣΟ ΑΙΓΑΙΟ




Σε μια πρόκληση που δεν έχει ιστορικό προηγούμενο προχώρησαν οι Τούρκοι, προκαλώντας ελληνικό διάβημα στους διεθνείς οργανισμούς. Ούτε λίγο ούτε πολύ η Άγκυρα, κλιμακώνοντας την ένταση, εξέδωσε την Παρασκευή αγγελία (NOTAM) με την οποία ενημερώνει ότι από αύριο 2 Μαρτίου έως τις 31 Δεκεμβρίου, δεσμεύει μια τεράστια περιοχή του Αιγαίου, που εκτείνεται από τη Σκύρο έως τη Λήμνο, καθώς, όπως αναφέρει, θα διεξαχθούν τουρκικές στρατιωτικές ασκήσεις με πραγματικά πυρά!
Στην ουσία επιχειρούν να κόψουν το Αιγαίο στη μέση μια και η συγκεκριμένη περιοχή, στο μεγαλύτερο μέρος της περικλείει τμήμα του εθνικού εναέριου χώρου, αλλά και τμήμα ελληνικού εδάφους, στη Λήμνο.
Η περιοχή αυτή βρίσκεται εξ' ολοκλήρου στο FIR Αθηνών, όπου, βάσει των διεθνών κανονισμών, αρμόδια αρχή για την έκδοση τέτοιου είδους ανακοινώσεων, είναι μόνο η Ελληνική Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας.
Επισημαίνεται επίσης, ότι με την δεκάμηνη αυτή δέσμευση του συγκεκριμένου χώρου, οι Τούρκοι επιχειρούν να αποκόψουν ουσιαστικά ολόκληρο το Αιγαίο, καθώς εγκαθιστούν ένα μόνιμο πεδίο βολής, το οποίο εκτός των άλλων, επηρεάζει διεθνείς αεροδιαδρόμους και την τερματική περιοχή του αεροδρομίου της Λήμνου αλλά και τον ελληνικό τουρισμό!
Η αντίδραση του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών ήταν άμεση και μετά την επικοινωνία που είχε ο υπουργός Νίκος Κοτζιάς με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, η Αθήνα καταθέτει εντονότατο διάβημα στους διεθνείς οργανισμούς.


πηγη pontosnews.gr