Δευτέρα 2 Μαρτίου 2015

ΚΡΙΣΗ ΡΕΥΣΤΟΤΗΤΑΣ ΤΟΝ ΜΑΡΤΙΟ



Αντιμέτωπη με ενδεχόμενη αδυναμία αποπληρωμής των υποχρεώσεών της, που ανέρχονται σε 7,27 δισ. ευρώ, βρίσκεται η ελληνική κυβέρνηση τον μήνα που ξεκίνησε χθες. 

Τον Ιανουάριο η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα μέσω εγγράφου του Ενιαίου Μηχανισμού Εποπτείας (SSM) που εποπτεύει τις συστημικές τράπεζες, ζητούσε από τις ελληνικές τράπεζες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικές όσον αφορά ενδεχόμενες τοποθετήσεις του σε έντοκα γραμμάτιαΑυτό διότι ακόμη δεν έχει βρεθεί «πηγή» χρηματοδότησης των οφειλών της, με το αίτημα της αύξησης του πλαφόν των εντόκων γραμματίων που μπορούν να απορροφήσουν οι ελληνικές τράπεζες να μην γίνεται για την ώρα δεκτό. 

Υπενθυμίζεται ότι τον Ιανουάριο η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα μέσω εγγράφου του Ενιαίου Μηχανισμού Εποπτείας (SSM) που εποπτεύει τις συστημικές τράπεζες, ζητούσε από τις ελληνικές τράπεζες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικές όσον αφορά ενδεχόμενες τοποθετήσεις του σε έντοκα γραμμάτια.

Έτσι, ο εφιάλτης του πιστωτικού γεγονός σκιάζει την ελληνική οικονομία, ενώ ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών ΒόλφγκανγκΣόιμπλε ζήτησε, για μία ακόμη φορά, χθες από την Ελλάδα να προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις. Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο πρόεδρος της Ευρωομάδας Γερούν Ντάισελμπλουμ ο οποίος σε δηλώσεις του στους βρετανικούς Financial Times, ξεκαθάρισε ότι για να ανοίξει η «κάνουλα» της χρηματοδότησης ακόμη και τον Μάρτιο, θα πρέπει να ξεκινήσουν οι μεταρρυθμίσεις. 

Στη συνέντευξή του, ο κ. Ντάισελμπλουμ απέστειλε προς την Ελλάδα το εξής μήνυμα: «Προσπαθήστε να αρχίσετε το πρόγραμμα ακόμα και πριν τελειώσει όλη η διαπραγμάτευση. Υπάρχουν στοιχεία που μπορείτε να αρχίσετε σήμερα. Αν το κάνετε αυτό, τότε σε κάποιο σημείο τον Μάρτιο, ίσως μπορεί να υπάρξει μια πρώτη εκταμίευση. Αλλά αυτό θα απαιτούσε πρόοδο και όχι μόνο προθέσεις».

Ποιες είναι οι οικονομικές υποχρεώσεις της Ελλάδας για τον Μάρτιο

Οι οικονομικές υποχρεώσεις της Ελλάδας τον τρέχοντος μήνα έχουν ως εξής: 

-6 Μαρτίου: Οφειλή σε ΔΝΤ ύψους 298.676,079 ευρώ
-6 Μαρτίου: Οφειλή εντόκων γραμματίων 1.400.000 ευρώ
-13 Μαρτίου: Οφειλή σε ΔΝΤ 336.010, 589 ευρώ
-13 Μαρτίου: Οφειλή σε έντοκα γραμμάτια 1.600.000 ευρώ
-16 Μαρτίου: Οφειλή σε ΔΝΤ 560.017,648 ευρώ
-20 Μαρτίου: Οφειλή σε ΔΝΤ 336.010,589 ευρώ
-20 Μαρτίου: Οφειλή εντόκων γραμματίων 1.600.000 ευρώ.

zougla.gr