Δευτέρα 2 Μαρτίου 2015

ΚΛΙΜΑΚΩΝΕΙ ΤΙΣ ΑΠΕΙΛΕΣ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ Ο ΣΟΪΜΠΛΕ

Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ήταν ο «άνθρωπος της εβδομάδας» για την εκπομπή και μίλησε για την κρίση του ευρώ, την πολιτική του έναντι της Ελλάδας και τη σχέση του με τη νέα ελληνική κυβέρνηση.
«Αν ζητούσε η ελληνική κυβέρνηση τη συμβουλή μου, θα έλεγα “συμπεριφερθείτε έτσι ώστε να βρείτε όσο το δυνατόν μεγαλύτερη εμπιστοσύνη, διότι χρειάζεστε την εμπιστοσύνη των επενδυτών, των τραπεζών”. Έτσι όπως συμπεριφέρονται ή έτσι όπως αυτό εκλαμβάνεται στα διεθνή ΜΜΕ, δεν έχω την αίσθηση ότι ενισχύεται πραγματικά η εμπιστοσύνη και αυτό με αφήνει άναυδο διότι, κατά τη δική μου άποψη, αυτό δεν είναι προς το συμφέρον της Ελλάδας», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Σόιμπλε.
Αξίζει να σημειωθεί ότι κατά τη διάρκεια της εκπομπής προβλήθηκε σκηνή από ομιλία του Γερμανού χριστιανοδημοκράτη στη Στουτγκάρδη, όπου ο κ. Σόιμπλε, αναφερόμενος στη συνάντησή του με τον Γιάνη Βαρουφάκη στο Βερολίνο λέει αστειευόμενος ότι «προσπάθησε πρώτα να με κολακέψει - ότι είμαι ένας από τους σημαντικότερους Ευρωπαίους- αλλά κατάλαβα τι πήγαινε να κάνει διότι δεν είμαι ηλίθιος».
«Η Μπούντεσταγκ πρέπει να συμφωνήσει σε κάθε αλλαγή»
Σε άλλη συνέντευξή του, στο πρώτο κανάλι της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης ARD, ο κ. Σόιμπλε δηλώνει ότι κατανοεί την έλλειψη εμπιστοσύνης στη γερμανική κοινή γνώμη για τη μεταρρυθμιστική διάθεση της Ελλάδας.
«Δεν είναι να απορεί κανείς, αν λαμβάνει υπόψη του τη ρητορική που ακούει από την Ελλάδα», λέει, αλλά επισημαίνει ότι δεν είναι αυτό το αποφασιστικό, αλλά το για ποιο πράγμα έχουμε δεσμευτεί:
«Το κείμενο που συμφωνήσαμε στο Eurogroup είναι σαφές - μόνο αυτό είναι η βάση για τη συγκατάθεση της Βουλής και η κάθε εκταμίευση απαιτεί ομόφωνη απόφαση όλων των 18 κρατών-μελών της ευρωζώνης. Στη Γερμανία έχουμε ξεκάθαρη ρύθμιση ότι η Μπούντεσταγκ πρέπει να συμφωνήσει σε κάθε αλλαγή. Αυτό δεν πρόκειται να συμβεί, ισχύει αυτό που έχουμε συμφωνήσει».
Εκφράζει δε την ελπίδα ότι η ελληνική κυβέρνηση θα αξιοποιήσει την τετράμηνη παράταση που δόθηκε για να ολοκληρώσει τις μεταρρυθμίσεις. «Είναι προς το συμφέρον της Ελλάδας, αλλά και της Ευρώπης - αλλά κυρίως της Ελλάδας. Αν θέλουν βοήθεια, πρέπει να κάνουν αυτό που έχει συμφωνηθεί. Η Ελλάδα τον τελευταίο καιρό έχει δυσκολέψει αρκετά την θέση της, με αυτή τη ρητορική που έξω από την Ελλάδα δύσκολα μπορεί να γίνει κατανοητή», δηλώνει ο Γερμανός «τσάρος» της οικονομίας.
«Πιστωτικό γεγονός αν δεν πληρωθεί η πρώτη δόση»
Απαντώντας σε ερώτηση εάν η δήλωση του Γιάνη Βαρουφάκη σε σχέση με τις πληρωμές της Ελλάδας στην ΕΚΤ αποτελούν απειλή ή ακόμη και εκβιασμό, ο κ. Σόιμπλε τονίζει: «Ούτε το ένα ούτε το άλλο, διότι έχει υπογράψει ότι η Ελλάδα θα τηρήσει όλες τις υποχρεώσεις της πλήρως και έγκαιρα. Γνωρίζει -πρέπει να το γνωρίζει, διότι είναι υπουργός Οικονομικών της Ελλάδας και καθηγητής Οικονομίας, άρα τα ξέρει όλα αυτά- ότι τη στιγμή που δεν θα πληρώσει εγκαίρως την πρώτη δόση, αυτό σημαίνει πιστωτικό γεγονός. Το τι θα συμβεί τότε στην Ελλάδα, δεν θα ήθελα να είμαι στη θέση του και να ευθύνομαι γι' αυτό».
- See more at: http://left.gr/news/klimakonei-tis-apeiles-o-soimple#sthash.kmX2tHoH.dpuf