Δευτέρα 2 Μαρτίου 2015

Οι φόροι κρίνουν την επιτυχία



Το «κυνήγι» του μεγάλου και παράνομου πλούτου, αλλά και η πάταξη της φοροδιαφυγής, θα κρίνουν την επιτυχία του κυβερνητικού προγράμματος και την εφαρμογή των δεσμεύσεων της Θεσσαλονίκης.

Το «στοίχημα» της κυβέρνησης είναι πολύ μεγάλο, καθώς η «μάχη» με τη φοροδιαφυγή, τη φοροαποφυγή και το λαθρεμπόριο είναι χρονοβόρα, με αποτέλεσμα να αποδίδει καρπούς σταδιακά, τη στιγμή που το οικονομικό επιτελείο επείγεται για αποτελέσματα, αλλά και έσοδα, με δεδομένη την υστέρηση των εσόδων τούς δυο πρώτους μήνες του έτους.

Θετικό είναι ωστόσο το γεγονός ότι ο πρωθυπουργός έχει καταστήσει σε όλους τους τόνους σαφές πως υπάρχει η πολιτική βούληση για συγκρούσεις ακόμη και με τα μεγάλα συμφέροντα, προκειμένου να βρεθούν οι πόροι που θα συνδράμουν στη χρηματοδότηση του προγράμματος ανάσχεσης της ανθρωπιστικής κρίσης.

Αυτό άλλωστε το μήνυμα προκύπτει και από τη λίστα μεταρρυθμίσεων του Γιάνη Βαρουφάκη, η οποία πήρε το «πράσινο φως» των εταίρων μας, δίνοντας έτσι στον κυβερνητικό συνασπισμό την άνεση χρόνου χειρισμών και κινήσεων για να εφαρμόσει το πρόγραμμα εξόδου από τη λιτότητα και τα μνημόνια.

Παρεμβάσεις

Σε κάθε περίπτωση η λίστα μεταρρυθμίσεων πιστοποιεί ότι επιβαρύνσεις στις ασθενέστερες οικονομικά ομάδες του πληθυσμού, αλλά ακόμη και στους μικρομεσαίους, που αποτελούν τη ραχοκοκαλιά της ελληνικής οικονομίας, δεν πρόκειται να υπάρξουν, αντίθετα μάλιστα θα θεσπιστούν ρυθμίσεις που θα μειώνουν τα βάρη και θα διευκολύνουν την πληρωμή των φόρων, ακόμη και των χρεών.

Ειδικότερα, μπορεί να υπάρξουν παρεμβάσεις στο καθεστώς του ΦΠΑ, όπως τονίζουν κορυφαίοι παράγοντες του οικονομικού επιτελείου, όμως αυτές δεν θα αφορούν ούτε την παραμεθόριο, ούτε τα βιβλία, ούτε τον Τύπο, αλλά ούτε βεβαίως και τα νησιά του Αιγαίου, χωρίς ωστόσο να αποκλείουν οριακές αλλαγές σε κάποιον από τους ισχύοντες συντελεστές.

Αλλαγή που ωστόσο δεν πρόκειται να αφορά τα φάρμακα και τον τουριστικό τομέα, προκειμένου να μην επιβαρυνθούν οι ασφαλισμένοι, αλλά και για να μην χτυπηθεί η τουριστική «βιομηχανία», που αποτελεί βασικό πυλώνα χρηματοδότησης του Δημοσίου.

Στα θετικά του mail Βαρουφάκη πρέπει να συμπεριληφθεί και η ακλόνητη βούληση του οικονομικού επιτελείου να «χαλαρώσει» τη ρύθμιση των 100 δόσεων για όσους έχουν ληξιπρόθεσμα χρέη προς το Δημόσιο, αφού ευελπιστεί ότι από τα 9 δισ. ευρώ που θεωρεί ότι είναι εισπράξιμα από το σύνολο των 76 δισ. ευρώ, μπορούν σε σύντομο χρονικό διάστημα να μπουν στα δημόσια ταμεία περί τα 1 - 2 δισ. ευρώ.

Για τη ρύθμιση πάντως αυτή θα εξεταστούν και οι «συνταγές» του ΟΟΣΑ, ώστε να μην «μπλοκαριστεί» στην πορεία από τους εταίρους και δανειστές μας, όπως άλλωστε φαίνεται ότι προχωρά χωρίς ενστάσεις και η ρύθμιση για τα «κόκκινα» δάνεια, αφού δεδομένο πρέπει να θεωρείται ότι δεν θα γίνουν πλειστηριασμοί πρώτης κατοικίας το επόμενο τετράμηνο.

Αν και στη λίστα των μεταρρυθμίσεων δεν υπάρχει σαφής αναφορά στην κατάργηση του ΕΝΦΙΑ, σύμφωνα με τις εξαγγελίες της κυβέρνησης, κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών διαβεβαιώνουν ότι ισχύει η σχετική απόφαση της κυβέρνησης για την άμεση κατάργηση του συγκεκριμένου φόρου, γεγονός που σημαίνει ότι στο τέλος Φεβρουαρίου οι ιδιοκτήτες θα πληρώσουν την τελευταία δόση του συγκεκριμένου φόρου.

Ο νέος όμως Φόρος Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας θα έρθει στο δεύτερο εξάμηνο, αφού πρώτα αναπροσαρμοστούν οι αντικειμενικές αξίες έως τον Ιούνιο στο επίπεδο των αγοραίων - εμπορικών τιμών, με στόχο να φορολογηθεί η πραγματική μεγάλη ακίνητη περιουσία και όχι οι μικροϊδιοκτήτες.

Σε βάθος χρόνου

Στα «αρνητικά» της λίστας μεταρρυθμίσεων του Γιάνη Βαρουφάκη είναι ότι ορισμένα μέτρα, για τα οποία έχει δεσμευτεί η κυβέρνηση, δεν πρόκειται να έρθουν άμεσα στη Βουλή, αλλά θα προχωρήσουν σταδιακά σε βάθος τετραετίας.

Συγκεκριμένα, η αύξηση του αφορολογήτου ορίου στα 12.000 ευρώ θα γίνει σταδιακά και είναι άγνωστο για ποια εισοδήματα θα εφαρμοστεί, αφού, όπως διευκρινίζουν στελέχη του υπουργείου Οικονομικών, τα πάντα είναι συνάρτηση των εσόδων.

Θολό εξάλλου παραμένει το τοπίο και όσον αφορά τις φοροαπαλλαγές που θα συνεχίσουν να ισχύουν, αφού η κυβέρνηση εμμέσως πλην σαφώς δεσμεύεται έναντι των εταίρων μας ότι θα επανεξεταστούν, αφήνοντας όμως κι ένα «παράθυρο» ανοιχτό για τη θέσπιση επιδομάτων, ώστε να μην θιγούν οι χαμηλόμισθοι και χαμηλοσυνταξιούχοι.

Υπενθυμίζεται ότι στην ελληνική νομοθεσία εξακολουθούν να ισχύουν περίπου 700 απαλλαγές και εκπτώσεις από την έμμεση και την άμεση φορολογία, οι οποίες προκαλούν κόστος 3,614 δισ. ευρώ ετησίως στον κρατικό προϋπολογισμό.

Πρόκειται για νομοθετικές ρυθμίσεις που προβλέπουν ολικές ή μερικές απαλλαγές από τη φορολογία εισοδήματος των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων, απαλλαγές από τη φορολογία στην κατοχή και τις μεταβιβάσεις ακινήτων, μειώσεις, εκπτώσεις και απαλλαγές στον Φόρο Προστιθέμενης Αξίας, στα τέλη ταξινόμησης αυτοκινήτων και στους ειδικούς φόρους κατανάλωσης. Από τις 700 φοροαπαλλαγές, οι 117 αφορούν τον φόρο εισοδήματος φυσικών προσώπων, οι 98 ισχύουν στη φορολογία εισοδήματος των νομικών προσώπων και οι 81 τον ΦΠΑ.

Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι στη λίστα Βαρουφάκη υπάρχει, επίσης, η δέσμευση για εξορθολογισμό (rationalize) των μη μισθολογικών αποδοχών, όπως επίσης η αναφορά στην αποσυμπίεση της κατανομής των μισθών, υπονοώντας ότι θα υπάρξουν διαφορές στα μισθολογικά κλιμάκια, ενώ υπάρχει ρητή δέσμευση ότι δεν θα γίνει μείωση των εισαγωγικών μισθών.Εργασιακά – ασφαλιστικό

Σε βάθος χρόνου παραπέμπεται και το θέμα του κατώτατου μισθού – γίνεται λόγος για αύξηση (υπό όρους) και όχι για επαναφορά στα 751 ευρώ. Ειδικότερα γίνεται λόγος για «εξορθολογισμό» και σε βάθος χρόνου αύξηση του κατώτατου μισθού, σε διαβούλευση με τους κοινωνικούς εταίρους και σε συνάρτηση με την εξέλιξη της παραγωγικότητας, με γνώμονα τη διαφύλαξη της ανταγωνιστικότητας και των προοπτικών της απασχόλησης.

Επίσης, ο υπουργός Οικονομικών διαβεβαίωσε ότι δεν θα υπάρξουν περικοπές συντάξεων και μισθών, ενώ η εξαγγελία για την επαναφορά της 13ης σύνταξης παραμένει σε ισχύ, σύμφωνα με ραδιοφωνικές δηλώσεις του υπουργού Εργασίας Πάνου Σκουρλέτη, παρόλο που στη λίστα Βαρουφάκη δεν υπάρχει ρητή αναφορά.

topontiki.gr