Παρασκευή 13 Μαρτίου 2015

ΟΙ ΕΞΙ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ΠΟΥ ΣΥΜΦΩΝΗΣΑΝ ΕΛΛΑΔΑ - ΟΟΣΑ

Του Βασίλη Γεώργα
Σε «εργαλειοθήκη» νέας κοπής με συμφωνία για μεταρρυθμίσεις σε έξι κεντρικούς τομείς προτεραιότητας που περιλαμβάνουν τα εργασιακά, το φορολογικό, τις δημόσιες δαπάνες, τα ολιγοπώλια, τη διαφθορά και το επιχειρηματικό περιβάλλον, συμφώνησαν κυβέρνηση και ΟΟΣΑ κατά τη χθεσινή συνάντηση μεταξύ του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και του γενικού γραμματέα του διεθνούς Οργανισμού Ανχέλ Γκουρία.

Δύο χρόνια μετά την περιβόητη πρώτη εργαλειοθήκη για την άρση εμποδίων στον ανταγωνισμό που είχε καταγγελθεί σκληρά από την τότε αξιωμτική αντιπολίτευση του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και αποδομήθηκε κατά την πορεία εφαρμογής της από την προηγούμενη κυβέρνηση, ο ΟΟΣΑ «έρχεται» ξανά στην Ελλάδα για να παράσχει τεχνική βοήθεια και εμπειρία: Αυτή τη φορά στο επίκεντρο μπαίνουν αναγκαίες διαρθρωτικές αλλαγές, στην οικονομία, τα φορολογικά και τη λειτουργία του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, με την κυβέρνηση να επιδιώκει να αξιοποιήσει το κύρος και τις παγκοσμίως αναγνωρισμένες πρακτικές του διεθνούς οργανισμού για να κερδίσει την έξωθεν καλή μαρτυρία προς τους δανειστές που ζητούν μεταρρυθμίσεις «εδώ και τώρα».

Με βάση το κοινό έγγραφο συνεργασίας που υπεγράφη χθες στο Παρίσι και την επίσημη ανακοίνωση που εξέδωσε ο διεθνής οργανισμός, ο ΟΟΣΑ συμφώνησε να παράσχει τεχνογνωσία στην Ελλάδα, ώστε σε σύντομο χρονικό διάστημα να αναπτύξει «με περισσότερες λεπτομέρειες το μεταρρυθμιστικό της πρόγραμμα». Επίσης συμφωνήθηκε ότι «μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα θα βοηθήσει την ελληνική κυβέρνηση να εφαρμόσει τις πολιτικές της». Τον σχεδιασμό και συντονισμό εκ μέρους της ελληνικής κυβέρνησης ως επικεφαλής της συντονιστικής ομάδας συνεργασίας με τον ΟΟΣΑ συμφωνήθηκε θα αναλάβει ο αναπληρωτής υπουργός Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Οι έξι τομείς, στους οποίους θα παράσχει «εργαλεία» και προτάσεις ο οργανισμός, περιγράφονται σε ανακοίνωση του οργανισμού και σε αδρές γραμμές περιλαμβάνουν:

1. Την ενίσχυση της δημιουργίας θέσεων εργασίας. Αναφέρεται ότι ο ΟΟΣΑ θα βοηθήσει την κυβέρνηση «να βελτιώσει τις ενεργητικές πολιτικές για την αγορά εργασίας και ειδικότερα να βοηθήσει τους νέους να βρουν δουλειά και να αναβαθμίσουν τις δεξιότητές τους. Σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ, οι μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας απαιτούνται για να εξασφαλιστεί ότι οι νέες θέσεις θα ανταποκρίνονται στις πραγματικές ανάγκες και να γενικευθούν καλές εργασιακές πρακτικές.

2. Την ενίσχυση του φορολογικού συστήματος. Ο ΟΟΣΑ προτείνει να εφαρμοστεί στην Ελλάδα το παγκόσμιο πρότυπο για την αυτόματη ανταλλαγή φορολογικών πληροφοριών, το οποίο έχει υιοθετηθεί σε επίπεδο δεσμεύσεων εφαρμογής από περισσότερες από 90 χώρες. Με το συγκεκριμένο σύστημα, ο ΟΟΣΑ υποστηρίζει πως η Ελλάδα θα μπορέσει να εντοπίζει τα ίχνη off shore εταιρειών που φοροαποφεύγουν. Θα παράσχει επίσης υποστήριξη για τη μεταρρύθμιση του συστήματος ΦΠΑ ως προς τον εξορθολογισμό των συντελεστών και τη βελτίωση της αμεροληψίας και αποτελεσματικότητας.
3. Τη μείωση του διοικητικού φόρτου για τις επιχειρήσεις.  Σύμφωνα με την ανάλυση του ΟΟΣΑ, οι διαδικασίες αδειοδότησης, συμπεριλαμβανομένων και των χρήσεων γης και των καθορισμό ζωνών δραστηριότητας, είναι πολύπλοκες στην Ελλάδα και χρειάζονται απλούστευση. Για παράδειγμα πρέπει να ενθαρρυνθεί η μεγαλύτερη χρήση της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης. Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση του ΟΟΣΑ, η ελληνική κυβέρνηση είναι πρόθυμη να ενθαρρύνει τους νέους ανθρώπους, ιδίως για τη δημιουργία νέων επιχειρήσεων σε πολλά υποσχόμενους τομείς όπως το ηλεκτρονικό εμπόριο, τις πράσινες τεχνολογίες και την ανάπτυξη λογισμικού.
4. Τα δημόσια οικονομικά και τις δαπάνες, «με στόχο τη βελτίωση της αποτελεσματικότητας του πλαισίου δημοσιονομικής διαχείρισης».

5. Τη διαφάνεια. Ο ΟΟΣΑ μπορεί να παράσχει τεχνική βοήθεια σε γενικές αρχές όπως για την κατάρτιση του Εθνικού Σχεδίου κατά της διαφθοράς. Θεωρεί επίσης που είναι ουσιαστικής σημασίας κατάλληλη εκπαίδευση των υπαλλήλων για την εφαρμογή του νέου νομοθετικού πλαισίου για τις ηλεκτρονικές δημόσιες συμβάσεις.
6. Την αντιμετώπιση των ολιγοπωλίων και των καρτέλ «μέσω της δημιουργίας συνθηκών μεγαλύτερου ανταγωνισμού και τη μεταρρύθμιση της αγοράς προϊόντων». Βασικό στοιχείο κατά τον ΟΟΣΑ είναι η αντιμετώπιση της νόθευσης διαγωνισμών. «Οι ρυθμιστικές βελτιώσεις που απαιτούνται για ένα δυναμικό επιχειρηματικό περιβάλλον είναι ένα απαραίτητο συμπλήρωμα σε μια ακμάζουσα κοινωνική οικονομία», αναφέρεται χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση του ΟΟΣΑ. Ο οργανισμός θεωρεί επίσης ότι η Ελλάδα έχει ήδη κάνει σημαντική πρόοδο σε μια σειρά από άλλους τομείς της μεταρρύθμισης που εντοπίστηκαν, όπως η ενίσχυση της αποτελεσματικότητας του  ανταγωνισμού μέσα από την ανεξαρτησία της Επιτροπής Ανταγωνισμού.

Όπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση του διεθνούς οργανισμού σχετικά με τη συμφωνία: "ο ΟΟΣΑ δεν αντικαθιστά κανένα άλλο θεσμικό όργανο με το οποίο συνεργάζεται η κυβέρνηση. Διευκρινίζει ότι ενεπλάκη επειδή ζητήθηκε από ένα από τα ιδρυτικά χώρες μέλη μας (σ.σ Ελλάδα) να προσφέρει συμβουλές και βοήθεια σχετικά με το πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων. «Θα τους ακούσουμε και να συνεργαστούμε μαζί τους.

«Οι Έλληνες γνωρίζουν τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν καλύτερα από τον καθένα. Στόχος μας είναι να βοηθήσουμε στο εναρκτήριο λάκτισμα της ανάπτυξης και να διευκολύνουμε  την χωρίς αποκλεισμούς και βιώσιμη ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας, ώστε να μπορέσουμε να βελτιώσουμε την ευημερία όλων των Ελλήνων" σημειώνεται στην ανακοίνωση.


Πηγή:www.capital.gr