Βαθαίνει η κρίση ανάμεσα στην Ελλάδα και τη Γερμανία με ένα «πόλεμο» λέξεων για την ανανέωση της ελληνικής απαίτησης για τις πολεμικές επανορθώσεις και το επίσημο διάβημα τις ελληνικής κυβέρνησης για τις δηλώσεις του υπουργού Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.
Η Γερμανία και η Ελλάδα γράφει το Bloomberg, επιβεβαίωσαν την Πέμπτη ότι ο Έλληνας πρέσβης στο Βερολίνο διαμαρτυρήθηκε επίσημα για τις δηλώσεις του Γερμανού υπουργού οικονομικών.
Ο Σόιμπλε και ο Έλληνας ομόλογός του Γιάννης Βαρουφάκης διαπραγματεύονται τις τελευταίες εβδομάδες, με τον Σόιμπλε να προτείνει την Τρίτη ότι ο Βαρουφάκης χρειάζεται να εξετάσει πιο προσεκτικά τη συμφωνία που η Ελλάδα υπέγραψε το Φεβρουάριο και σχολίασε την επικοινωνιακή στρατηγική του συναδέλφου του. Μετά τις αντιδράσεις που προκλήθηκαν, ο Σόιμπλε δήλωσε ότι δεν προσέβαλε τον Βαρουφάκη και είναι παράλογο να το πιστεύει κανείς.
Η ένταση ανάμεσα στις δύο χώρες ξεκίνησε από τις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου και την εκλογική νίκη του ΣΥΡΙΖΑ που στηρίχθηκε σε μία πλατφόρμα τερματισμού της λιτότητας και κατηγορούσε την Μέρκελ για τις πιέσεις που ασκεί στην Ελλάδα. Στη Γερμανία γράφει το Bloomberg, αναλογεί το μεγαλύτερο ποσοστό από τα 240 δισ. ευρώ που έχει δανειστεί η Ελλάδα με αντάλλαγμα περιορισμό στις δαπάνες και μεταρρυθμιστικά μέτρα.
Η τελευταία κόντρα ανάμεσα στους υπουργούς οικονομικών των δύο χωρών, ξέσπασε την Τρίτη όταν σε συνέντευξη Τύπου ο Γερμανός υπουργός είπε ότι ο Βαρουφάκης πρέπει να διαβάσει τη συμφωνία που υπέγραψε και πρόσθεσε ότι μπορεί να του προσφέρει το δικό του αντίγραφο εάν χρειαστεί.
Στη συνέχεια το πρακτορείο γράφει για τις επίμαχες δηλώσεις Σόιμπλε και επικαλείται το Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων που αναφέρει ότι η παρεξήγηση οφείλεται σε λανθασμένη μετάφραση από την πλευρά της Ελλάδας, γεγονός που αρνείται ο εκπρόσωπος Τύπου του ελληνικού υπουργείου εξωτερικών.
Αντίθετα η αιτία αυτής της διαμαρτυρίας προς την κυβέρνηση μια χώρας, φίλης και συμμάχου βασίστηκαν στην ουσία των όσων είπε ο Σόιμπλε.
Πολεμικές αποζημιώσεις
Η Ελλάδα και η Γερμνία, «μάχονται» γύρω από το θέμα του πως θα αποτραπεί μία κατάρρευση στη ρευστότητα της Ελλάδας και επίσης για το εάν η Γερμανία θα πρέπει να πληρώσει αποζημιώσεις για την περίοδο της ναζιστικής κατοχής. Το πρακτορείο θυμίζει ότι η πρώτη ενέργεια του Αλέξη Τσίπρα ως πρωθυπουργού ήταν να επισκεφτεί το μνημείο των θυμάτων των Ναζί.
Η γερμανική κυβέρνηση υποστηρίζει ότι το θέμα έχει κλείσει το 1990 με την επανένωση των δύο Γερμανιών.
«Αναγνωρίζουμε την ιστορική μας ηθική ευθύνη, δεν υπάρχει θέμα γύρω από αυτό» και κλείνουν το θέμα. Στη συνέχεια το πρακτορείο αναφέρεται στην ομιλία Τσίπρα στη Βουλή για το θέμα και τις δηλώσεις του υπουργού Δικαιοσύνης ότι θα υπογράψει την απόφαση που ανοίγει το δρόμο για να δοθούν αποζημιώσεις για τη σφαγή στο Δίστομο.
topontiki.gr