Το ψήφισμα των φορέων της Λήμνου υιοθέτησε αργά το βράδυ της Τρίτης το Περιφερειακό Συμβούλιο Βορείου Αιγαίου για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το νησί με τις ακτοπλοϊκές συνδέσεις.
Θυμίζουμε ότι οι φορείς του νησιού ζητούν από την ηγεσία του Υπουργείου Ναυτιλίας και Αιγαίου να εφαρμόσει τα όσα προβλέπονται στην σύμβαση που έχει υπογράψει το δημόσιο με την ΝΕΛ.


Δηλαδή από τη στιγμή που η εταιρεία δεν έχει την δυνατότητα να εξυπηρετήσει τα δρομολόγια λόγω επίσχεσης εργασίας που γίνεται στο πλοίο «Ταξιάρχης» να κηρυχθεί έκπτωτη· κι αμέσως να κινηθούν οι διαδικασίες προκειμένου να δρομολογηθεί άλλο πλοίο στην συγκεκριμένη γραμμή.
Το ψήφισμα υιοθετήθηκε ομόφωνα και μόνο ο περιφερειακός σύμβουλος της Σάμου Αντώνης Δράκος ζήτησε να γίνει σε αυτό αναφορά και στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα νησιά του νομού Σάμου. Η απάντηση του πρόεδρου του σώματος Δημοσθένη Χατζηγιάννη ήταν αρνητική, καθώς το ψήφισμα ήταν πρόταση φορέων της Λήμνου και δεν μπορούσε να διαφοροποιηθεί. Κι η συζήτηση έληξε εκεί.

Παρέμβαση Γιακαλή
Λίγα λεπτά νωρίτερα ο Νάσος Γιακαλής τόνισε πως αυτήν την εβδομάδα για πρώτη φορά έχουμε το φαινόμενο τα νησιά του Βορείου Αιγαίου να καλύπτονται μόνο από ένα πλοίο. Το οποίο ξεκινάει από τον Πειραιά και μέσω Ικαρίας, Σάμου, Χίου, Μυτιλήνης, Λήμνου καταλήγει στην Καβάλα.
Αμέσως μετά κάνει το ίδιο δρομολόγιο αντίστροφα. «Αν αυτό είχε γίνει επί των ημερών μου θα με είχαν κρεμάσει ανάποδά» είπε ο κ. Γιακαλής. Αμέσως μετά διερωτήθηκε που είναι όλοι αυτοί που όταν εκείνος ήταν Περιφερειάρχης διαμαρτύρονταν για τη μείωση των δρομολογίων στην γραμμή Πειραιάς-Χίος-Μυτιλήνη. Επίσης κάλεσε την κυβέρνηση να δώσει άμεση λύση.
Παρότι το θέμα τέθηκε προς συζήτηση μετά τα μεσάνυχτα, η επικεφαλής της παράταξης Βόρειο Αιγαίο-Γόνιμη Γραμμή και βουλευτής επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ Αγλαΐα Κυρίτση σήκωσε «το γάντι» που της πέταξε ο πρώην Περιφερειάρχης. Συγκεκριμένα είπε ότι η λύση στα ακτοπλοϊκά προβλήματα θα έρθει με τη δημιουργία δημόσιου φορέα ακτοπλοϊκών συγκοινωνιών.
Ο Νάσος Γιακαλής σε εκείνο το σημείο ρώτησε «και μέχρι τότε δε θα έχουμε πλοία;». Η κ. Κυρίτση απάντησε: «Μέχρι τότε είμαστε υποχρεωμένοι να συνδιαλεγόμαστε με το καρτέλ των ακτοπλοϊκών».
Με τη φράση αυτή έδειξε ότι η κυβέρνηση δεν είναι καθόλου ικανοποιημένη με την κατάσταση που επικρατεί στην ακτοπλοΐα, αλλά ταυτόχρονα κατανοεί ότι δεν μπορεί να δώσει άμεση λύση.

emprosnet.gr