Τον προσεχή Μάιο αναμένεται να δημοσιευτούν οι πρώτες προκηρύξεις του νέου Περιφερειακού Επιχειρησιακού Προγράμματος.
Αυτό ανέφερε κατά την ενημέρωση των μελών του περιφερειακού συμβουλίου ο προϊστάμενος της Ενδιάμεσης Διαχειριστικής Αρχής του ΠΕΠ Γιώργος Πλακωτάρης.

Η υλοποίηση του ΠΕΠ κατά την νέα προγραμματική περίοδο θα είναι μια αρκετά δύσκολη διαδικασία.

Διότι αυτό που θα ελέγχεται δε θα είναι μόνο η υλοποίηση των ενταγμένων έργων, αλλά μια σειρά από επιμέρους δείκτες που η εξέλιξη τους θα δείχνει κατά πόσο τα υλοποιούμενα έργα φέρνουν το επιθυμητό αποτέλεσμα για την οικονομία των νησιών της Περιφέρειας.
Σε περίπτωση που δεν επιτυγχάνεται το επιθυμητό αποτέλεσμα τότε η Περιφέρεια κινδυνεύει να χάσει το 6% από τα 301 εκατ. ευρώ που της έχουν δοθεί.
Η πρόβλεψη αυτή ουσιαστικά έχει ως στόχο να πιέσει την Περιφέρεια να εντάξει στο πρόγραμμα έργα τα οποία συνδυαζόμενα με τις υπάρχουσες υποδομές και επιχειρήσεις μπορούν να βελτιώσουν την ανταγωνιστικότητα των τοπικών προϊόντων, να αυξήσουν το παραγόμενο εισόδημα και εντέλει να οδηγήσουν σε ουσιαστική αύξηση του ΑΕΠ.

Για να ενταχθούν
Επιπλέον για να ενταχθούν στο ΠΕΠ δράσεις και τα έργα αυτά θα πρέπει να εντάσσονται μέσα στο γενικότερο Περιφερειακό και Εθνικό στρατηγικό σχεδιασμό κάθε τομέα και να χαρτογραφηθεί η εφιστάμενη κατάσταση.
Για παράδειγμα αυτήν την περίοδο γίνεται χαρτογράφηση των υποδομών εκπαίδευσης κι έχει ολοκληρωθεί ή ολοκληρώνεται άμεσα η Περιφερειακή Στρατηγική για την καταπολέμηση της φτώχειας και της κοινωνικής ένταξης. Στις 20 Φεβρουαρίου ολοκληρώθηκε η διαβούλευση για την Περιφερειακή Στρατηγική Έξυπνης Εξειδίκευσης του Βορείου Αιγαίου.
Ανάλογοι στρατηγικοί σχεδιασμοί αποτελούν προϋπόθεση για να μπορούν να ενταχθούν στο ΠΕΠ έργα που σχετίζονται με τη διαχείριση των στερεών αποβλήτων και έργων που σχετίζονται με τη διαχείριση των υδάτινων πόρων και τη γαλάζια ανάπτυξη.
Θυμίζουμε ότι με τον όρο γαλάζια ανάπτυξη χαρακτηρίζεται το πλαίσιο που έχει εισάγει η Ευρωπαϊκή Ένωση για την αξιοποίηση του θαλάσσιου πλούτου.

Περί καινοτομίας
Επειδή έχει γίνει μεγάλη συζήτηση για την καινοτομία και το τι σημαίνει για τα νησιά του Βορείου Αιγαίου, ο κ. Πλακωτάρης εξήγησε ότι δεν πρόκειται να χρηματοδοτηθεί από το ΠΕΠ η εγκατάσταση επιχειρήσεων που θα παράγουν ηλεκτρονικά τσιπ στα νησιά της Περιφέρειας.
Εκείνο που θα χρηματοδοτηθεί είναι επενδύσεις που θα κάνουν πιο ελκυστικά και ανταγωνιστικά τα τοπικά προϊόντα, ώστε να έχουν καλύτερες προοπτικές στην αγορά. Επίσης καινοτομία θα μπορούσαν να θεωρηθούν επενδύσεις που αυξάνουν την προστιθέμενη αξία των τοπικών προϊόντων.
Εκτός των χρηματοδοτικών μέτρων του νέου ΠΕΠ θα μείνουν επιχειρήσεις που παράγουν προϊόντα μαζικής παραγωγής. Πιθανότατα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή κρίνεται ότι τα προϊόντα της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι αδύνατο να συναγωνιστούν τα προϊόντα των τρίτων χωρών στον τομέα αυτό.
Γι’ αυτό και χρηματοδοτείται η παραγωγή προϊόντων υψηλής ποιότητας που απευθύνονται σε συγκεκριμένες αγορές.

Ελάχιστοι οι πόροι για τις υποδομές
Μόλις 60 εκατ. ευρώ είναι οι πόροι που θα διατεθούν από το νέο ΠΕΠ για τα έργα υποδομής. Αυτό ήταν γνωστό βέβαια εδώ και πολύ καιρό, καθώς η Ευρωπαϊκή Ένωση θεωρεί ότι τα έργα υποδομής από μόνα τους δεν μπορούν να συμβάλουν στην αύξηση του ΑΕΠ των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Με αφορμή αυτό το ζήτημα ο Νάσος Γιακαλής ρώτησε την περιφερειάρχη Χριστιάνα Καλογήρου αν συνεχίζει να υπάρχει η σύμφωνη γνώμη των αρμόδιων εθνικών και κοινοτικών αρχών για χρηματοδότηση του λιμανιού του Σιγρίου από το νέο ΠΕΠ. Η αναφορά αυτή προκάλεσε την έντονη αντίδραση της κ. Καλογήρου που επειδή βρισκόταν στη Χίο, πιθανότατα δεν άκουσε καλά την ερώτηση του κ. Γιακαλή.
Η Περιφερειάρχης απάντησε ότι ο κ. Γιακαλής γνωρίζει καλύτερα από τον καθένα την δικαστική εμπλοκή του έργου και πρόσθεσε πως το λιμάνι του Σιγρίου είναι τμήμα των διευρωπαϊκών αξόνων μεταφοράς και κατά συνέπεια είναι έργο που μπορεί να χρηματοδοτηθεί από το νέο πρόγραμμα.
Στην διένεξη παρενέβη και ο πρόεδρος του περιφερειακού συμβουλίου Δημοσθένης Χατζηγιάννης που διέκοψε τις παρεμβάσεις του κ. Γιακαλή.

Τι είπαν οι παρατάξεις

Στην τοποθέτησή του ο πρώην περιφερειάρχης Νάσος Γιακαλής συνεχάρη τον κ. Πλακωτάρη και την Ειδική Διαχειριστική Αρχή για τη δουλειά που έκαναν προκειμένου να συνταχθεί και να εγκριθεί το νέο ΠΕΠ.
Διευκρίνισε όμως ότι επί των δικών του ημερών συντάχθηκε το νέο ΠΕΠ αλλά επί των ημερών της κ. Καλογήρου έγινε η έγκρισή του. Κατά συνέπεια αν εκείνη ήθελε μπορούσε να προβεί σε τροποποιήσεις. Ακόμη, απευθυνόμενος προς τον πρόεδρο του Συμβουλίου, τόνισε πως τέτοια θέματα δεν μπορούν να μπαίνουν σε συζήτηση λίγο πριν τα μεσάνυχτα.

Η κ. Κυρίτση τόνισε πως το πρόγραμμα θα κριθεί από το κατά πόσο θα αντιμετωπίσει το πρόβλημα της ανεργίας, από το αν θα παρέχει στήριξη στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις που κλείνουν η μία μετά την άλλη, αν θα δώσει την δυνατότητα οι κάτοικοι των νησιών να αποκομίζουν από την δουλειά τους ένα μόνιμο και δίκαιο εισόδημα αλλά και από το κατά πόσο θα προωθήσει την συλλογική επιχειρηματική δράση των κατοίκων.
Σε κάθε περίπτωση όμως, σημείωσε η κ. Κυρίτση, κανένα σχέδιο δεν πρόκειται να φέρει αποτέλεσμα χωρίς λύση του ακτοπλοϊκού προβλήματος. Η περιφερειακή σύμβουλος Μαρία Νικολάρα εξέφρασε τον προβληματισμό της κατά πόσο οι τοπικές επιχειρήσεις μπορούν να ανταποκριθούν στις προϋποθέσεις που θέτει το νέο ΠΕΠ.
Ο εκπρόσωπος της παράταξης «Ανταρσία στο Αιγαίο» Ανδρέας Μπάλλας τόνισε πως η στρατηγική της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μέσα στην οποία εντάσσεται και το ΠΕΠ Βορείου Αιγαίου, έχει ως στόχο την ανάσχεση του κύριου προβλήματος που αντιμετωπίζουν οι μεγάλες καπιταλιστικές επιχειρήσεις, που είναι η πτώση του μέσου ποσοστού κέρδους.
Για να επιτευχθεί ο στόχος αυτός θα ληφθούν όλα τα μέτρα που οδηγούν στην κοινωνική καταστροφή όπως έγινε και τα προηγούμενα χρόνια, όπου παρά τις χρηματοδοτήσεις είχαμε μείωση του κατά κεφαλήν εισοδήματος και αύξηση της ανεργίας στα νησιά.
Επίσης ανέφερε πως την νέα προγραμματική περίοδο θα έρθουν στη χώρα περί τα 19 δις ευρώ από την Ευρωπαϊκή Ένωση και την ίδια περίοδο η χώρα μας θα πρέπει να πληρώσει πάνω από 120 δις ευρώ στους δανειστές. Γι’ αυτό, κατά την άποψη του, είναι προτιμότερο η χώρα να φύγει από το Ευρώ και την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Ο Γιάννης Σπιλάνης άσκησε κριτική στο σχεδιασμό του νέου ΠΕΠ και κατηγόρησε την Περιφερειακή Αρχή ότι δεν έδωσε τη δέουσα σημασία στο θέμα.
Με αποτέλεσμα τώρα το περιφερειακό συμβούλιο να καλείται να πάρει αποφάσεις με το μαχαίρι στο λαιμό για μια σειρά ζητήματα όπως είναι οι στρατηγικοί σχεδιασμοί για τους επιμέρους τομείς. Στη συνέχεια ανέφερε ότι μια σειρά θετικών αποτελεσμάτων που είχαν επιτευχθεί μέσα από προγράμματα στο παρελθόν θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν ευρύτερα την νέα προγραμματική περίοδο.
Ο Βασίλης Μπάλλας, του «Οικολογικού Άνεμου», συμφώνησε με την πρόταση του κ. Σπιλάνη για τη σύσταση Επιτροπής Ανάπτυξης που θα χαράξει το στρατηγικό σχεδιασμό του ΠΕΠ.
Ο Αντώνης Δράκος τόνισε την στρατηγική αντίθεση της Λαϊκής Συσπείρωσης στα κοινοτικά προγράμματα και υποστήριξε πως πίσω από τα ωραία λόγια κρύβεται η κοινωνική καταστροφή.
Ο Κώστας Γαννιάρης τόνισε την ανάγκη να γίνει ενημέρωση σε όλα τα νησιά για τις δράσεις του νέου ΠΕΠ, κάτι που ήδη έχει προβλεφθεί, όπως υποστήριξε η περιφερειάρχης Χριστιάνα Καλογήρου.

emprosnet.gr