Καμία από τις αντιμαχόμενες πλευρές δεν επικροτεί τις κινήσεις της κυβέρνησης που αφορούν τις Σκουριές. Οι κάτοικοι που αντιτάχθηκαν στις εργασίες εξόρυξης,δηλώνουν προδομένοι, μετά και την ανακοίνωση του αναπληρωτή υπουργού Περιβάλλοντος ότι νόμιμα αποψιλώνεται το δάσος.
Οι εργαζόμενοι στα μεταλλεία, δηλώνουν καχύποπτοι και απογοητευμένοι, αφού, παρά την ανακοίνωση του Γιάννη Τσιρώνη, ο δασάρχης δεν έχει λάβει το «πράσινο φως» για να επιτρέψει στους 45 υλοτόμους να αρχίσουν δουλειά.
Δημιουργική ασάφεια και στο θέμα- «σημαία» της προεκλογικής περιόδου: τα μεταλλεία χρυσού της Χαλκιδικής, που φέρνει στα όριά του και το κόμμα των «Οικολόγων Πράσινων» από το οποίο προέρχεται ο αρμόδιος υπουργός και το οποίο, από το βράδυ της Τετάρτης, έχει μοιραστεί σε δύο στρατόπεδα.
Τι λένε οι κάτοικοι
Οι κάτοικοι που αντιτάχθηκαν στις εργασίες εξόρυξης χρυσού δηλώνουν απογοητευμένοικαι θεωρούν ότι έχουν υποστεί την πρώτη «προδοσία» της νέας κυβέρνησης. Θεωρούν, μάλιστα, τον όλο χειρισμό του θέματος λάθος και περιμένουν τις επόμενες κινήσεις για να αποφασίσουν αν θα αποδώσουν αυτό το λάθος σε άγνοια ή σκοπιμότητα:
«Δεν έπρεπε να εξεταστούν μία-μία και αποσπασματικά οι άδειες, έπρεπε το όλο θέμα εκ θεμελίων να επαναπροσδιοριστεί», λέει στο newpost η Μαρία Καδόγλου, μέλος του Παρατηρητηρίου Μεταλλευτικών Δραστηριοτήτων.
Τι εννοεί;
Η πρώτη ανακοίνωση του Γιάννη Τσιρώνη, ήταν ο επανέλεγχος της άδειας του εργοστασίουεμπλουτισμού και όχι της εξόρυξης. Είχε, μάλιστα, πει -προκαλώντας τις πρώτες αντιδράσεις-ότι όσο η άδεια ελέγχεται για την νομιμότητά της η εξόρυξη και οι εργασίες δεν σταματούν.
Η δεύτερη ανακοίνωση, αυτή της προηγούμενης Τετάρτης, αφορούσε το κομμάτι του δάσους που δεν έχει αποψιλωθεί και στο οποίο προβλέπεται διάνοιξη μεγάλου δρόμου που θα οδηγεί στα μεταλλεία.
Για την τρίτη άδεια, αυτή της εξόρυξης, δεν έχει υπάρξει καμία ανακοίνωση προθέσεων από την κυβέρνηση.
Τι λένε οι εργαζόμενοι
Με τη σειρά τους οι εργαζόμενοι νιώθουν, όπως λένε, ότι η κυβέρνηση τους εμπαίζει.«Μίλησα με τον κ. Τσιρώνη αμέσως μετά την ανακοίνωσή του για την άδεια υλοτόμησης και με διαβεβαίωσε ότι οι δουλειές μας είναι εξασφαλισμένες», λέει στο newpost, ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων Μεταλλωρύχων, Χρήστος Ζαφειρούδας. «Αμέσως μετά τηλεφώνησα στον δασάρχη, ο οποίος μου είπε ότι δεν έχει εντολή να επιτρέψει στους υλοτόμους να μπουν στο δάσος», συνεχίζει.
Όπως εξηγεί, στην εξόρυξη εργάζονται 45 υλοτόμοι-οι οποίοι έχουν σταματήσει την εργασία τους και 1980 ακόμη άνθρωποι- μεταλλωρύχοι, εργάτες των εργοστασίων και διοικητικοί-οι οποίοι δουλεύουν κανονικά αλλά νιώθουν ανασφάλεια με τις παλινωδίες της κυβέρνησης.
Ο διχασμός στους «Οικολόγους Πράσινους»
Σύμφωνα με πληροφορίες του newpost, οι «Οικολόγοι Πράσινοι» έχουν χωριστεί σε δύο... συνιστώσες. Η πρώτη, υποστηρίζει αφανώς τον υπουργό, αναπτύσσοντας μια επιχειρηματολογία ότι ο Γιάννης Τσιρώνης δεν είναι πια ακτιβιστής, ασκεί διακυβέρνηση και πρέπει να πατάει γερά στο έδαφος. «Από τη στιγμή που οι υπεύθυνοι της εξόρυξης του παρουσίασαν άδεια υλοτόμησης στο δάσος, ήταν υποχρεωμένος, προσωρινά, να το δεχτεί».
Η άλλη πλευρά, της εσωκομματικής αντιπολίτευσης, θέλει πιο δυναμική αντίδραση. Θεωρεί πως έπρεπε, από την πρώτη στιγμή, ο υπουργός να καταγγείλει τον δασάρχη και όσους συνέβαλαν στο να λάβει η εταιρεία άδεια για να αποψιλώσει το δάσος. Αυτή, άλλωστε, ήταν και προεκλογικά η θέση του κόμματος: ούτε φύλλο από δένδρο να μην κοπεί στη συγκεκριμένη περιοχή. Και περίμενε το στραβοπάτημα για να αντιδράσει καθώς έχει παραγκωνιστεί από τους «λοχαγούς», τους σαραντάρηδες του κόμματος από τους κόλπους των οποίων προέρχεται και ο υπουργός.
Μιλώντας στο newpost, η συντονίστρια της Εκτελεστικής Γραμματείας του κόμματος, Χριστίνα Ευθυμιάτου, δήλωσε:
«Οι Οικολόγοι Πράσινοι θεωρούν απαραίτητο να εξαντληθούν όλες οι νομικές ενέργειες ώστε να αναβληθούν οι εργασίες υλοτόμησης και αποψίλωσης της περιοχής Καρατζά στιςΣκουριές Χαλκιδικής, έως ότου εκδικαστούν οι προσφυγές των κατοίκων στο Συμβούλιο Επικρατείας και ολοκληρωθούν οι έλεγχοι για όλα τα θέματα που αφορούν την επένδυση. Επισημαίνουν ότι είναι απαράδεκτο να γίνει μια προκαταβολική και ανεπίστρεπτη καταστροφή σε μια σημαντική δασική έκταση και το περιβάλλον της περιοχής, εξυπηρετώντας μια επένδυση, της οποίας η σκοπιμότητα αμφισβητείται και η νομιμότητα βρίσκεται σε διαδικασία ελέγχου από τη νέα Κυβέρνηση. Σημειώνουν επίσης ότι η δημιουργία των ασφυκτικών χρονικών πλαισίων δεν είναι παρά αποτέλεσμα των λανθασμένων πολιτικών επιλογών προηγούμενων κυβερνήσεων. Οι Οικολόγοι Πράσινοι συμβάλλουν για μια ακόμη φορά με όλες τους τις δυνάμεις στον δίκαιο αγώνα των κατοίκων εναντίον των εξορύξεων στις Σκουριές Χαλκιδικής».
newpost.gr