Δευτέρα 8 Απριλίου 2013

ΧΥΜΟΙ ΧΙΟΥ ΜΕ ΑΡΩΜΑ ... ΑΡΓΟΛΙΔΑΣ


Μόνο το εργοστάσιο θα βρίσκεται πλέον στη Χίο


Οριστικό είναι κατά πώς φαίνεται, το ρήγμα στις -ήδη ταραγμένες- σχέσεις της εταιρείας Χυμοί Χίου ΑΕ με τους ντόπιους εσπεριδοκαλλιεργητές.
Ύστερα από τέσσερα χρόνια παραγωγικής λειτουργίας, η επιχείρηση γνωστοποίησε πριν από μερικές εβδομάδες την απόφασή της να κλείσει επ’ αόριστον την μονάδα παραλαβής και εκχύμωσης πορτοκαλιών και μανταρινιών και να δουλέψει με πρώτη ύλη από την υπόλοιπη Ελλάδα. Έτσι, η ονομασία «Κάμπος Χίου» στις συσκευασίες των προϊόντων θα παραπέμπει πλέον στη …γεωγραφική τοποθεσία του εργοστασίου και όχι στην προέλευση του χυμού, ο οποίος θα προέρχεται, κατά κύριο λόγο, από τηΑργολίδα και τη Λακωνία.
Η ανακοίνωση της Χυμοί Χίου βρίθει υπαινιγμών κατά των τοπικών παραγωγών και, κυρίως, του ΑΣΕΧ τους οποίους κατηγορεί για σαμποτάζ της «πανάκριβης» επένδυσής της: «Ενώ το Εργοστάσιο εκχύμωσης έχει παραγωγική δυνατότητα 8.000 τόνων ετησίως, οι ποσότητες καρπού που έχει παραλάβει στα 4 αυτά χρόνια, ήταν μόνο 2.600 τόνοι», αναφέρεται χαρακτηριστικά την ώρα που «οι προσφερόμενες τιμές στους Χιώτες εσπεριδοκαλλιεργητές είναι από διπλάσιες έως και πενταπλάσιες, σε σχέση προς τις αντίστοιχες που προσφέρουν άλλα εργοστάσια εκχύμωσης ανά την Ελλάδα».
Σημειώνει δε ότι το περασμένο φθινόπωρο αποδέχτηκε ευνοϊκούς όρους όπως «καθημερινή δυνατότητα παράδοσης φρούτων χωρίς καθυστερήσεις για τους αγρότες με συνέπεια αντίστοιχη αύξηση του εργατικού κόστους» καθώς επίσης και «μηδενικό ποιοτικό έλεγχο καρπού κατά την παραλαβή (ποιότητα, μέγεθος)».
«Κούρεμα » ΤιμώνΩστόσο, αρκετά διαφορετική είναι η εικόνα που προκύπτει από τους ίδιους τους παραγωγούς. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του agronews, στα δύο πρώτα χρόνια λειτουργίας του όντως το εργοστάσιο προσέφερε εξαιρετικές τιμές της τάξης των 32 λεπτών/ κιλό για το μανταρίνι και 24 λεπτά για το πορτοκάλι, που βρίσκονται πολύ πάνω από το μέσο όρο της υπόλοιπης Ελλάδας.
Στην πορεία, όμως, ίσως και λόγω της οικονομικής κρίσης, τα δεδομένα άλλαξαν άρδην. Την τρίτη σεζόν, η επιχείρηση προχώρησε σε δραστικό «κούρεμα» των τιμών προσφέροντας 14 λεπτά για το μανταρίνι και 10 λεπτά/κιλό για το πορτοκάλι ενώ τη φετινή χρονιά και μετά από πιέσεις οι αριθμοί αυτοί αυξήθηκαν ελαφρώς στα 19 λεπτά για το πορτοκάλι και 14 λεπτά για το μανταρίνι. Παράλληλα με τη μείωση των τιμών, μειώθηκαν δραματικά και οι παραδοτέες ποσότητες από τους παραγωγούς που δεν ξεπέρασαν τους 1.000 τόνους πέρσι και λίγο πάνω από… 100 τόνους φέτος. «Με αυτές τις τιμές δε συμφέρει τους παραγωγούς . Πρέπει να λάβουμε υπόψη ότι στη Χίο τα περιβάλια δεν επιδέχονται μηχανικής καλλιέργειας, η συγκομιδή είναι επίπονη με το χέρι, τα δέντρα εκτός από παλιά είναι και ψηλά, ενώ πρέπει να συνυπολογιστεί και το νερό που προέρχεται συνήθως από γεωτρήσεις», λέει στην Agrenda o πρόεδρος του ΑΣΕΧ, Τζανής Κλειδάς
agronews.gr