Προπομπός και για επόμενα ντηλ το μοντέλο συγχώνευσης Σελόντα-Δία
Αλλάζει ριζικά το τοπίο στο χώρο των ιχθυοκαλλιεργειών μέσα από τις διεργασίες συγχώνευσης των μεγάλων «παικτών» που, μετά από «κυοφορία» πολλών μηνών, μπαίνουν πλέον στο στάδιο της υλοποίησης.
Το ρόλο του «προξενητή» έχουν αναλάβει οι τράπεζες καθώς είναι κοινό μυστικό ότι ο υπερδανεισμός αποτελεί την αχίλλειο πτέρνα του, κατά τα άλλα, άκρως εξωστρεφούς και με μεγάλες προοπτικές περαιτέρω ανάπτυξης, κλάδου.
Το πρώτο βήμα για τη συγκέντρωση δυνάμεων και τη δημιουργία νέων, μεγαλύτερων σχημάτων γίνεται με το «γάμο» Σελόντα - Δία. Οι δυο εταιρείες («Νο 2» και «Νο 3» της αγοράς αντίστοιχα) επιβεβαίωσαν τη φημολογία των τελευταίων ημερών ανακοινώνοντας την Παρασκευή ότι ξεκινούν τις διαδικασίες συγχώνευσης που θα οδηγήσουν στη δημιουργία του μεγαλύτερου ομίλου τσιπούρας και λαυρακίου παγκοσμίως με ετήσιας παραγωγή της τάξης των 40.000 τόνων.
Όπως έγινε γνωστό, οι μέτοχοι της Σελόντα θα ανταλλάξουν 1 υφιστάμενη μετοχή της Σελόντα ονομαστικής αξίας 1 ευρώ με 0,6955972 νέες μετοχές της Απορροφούσας εταιρείας ονομαστικής αξίας 1 ευρώ και οι μέτοχοι της Δίας θα ανταλλάξουν μια 1 υφιστάμενη μετοχή της Δίας ονομαστικής αξίας 0,47 ευρώ με 0,8357242 νέες μετοχές της απορροφούσας εταιρείας ονομαστικής αξίας 1 ευρώ. Πρόεδρος θα αναλάβει ο επικεφαλής της Σελόντα, Γ. Στεφανής ενώ καθήκοντα διευθύνοντα συμβούλου θα έχει ο Σ. Μανέλλης της Δίας. Η διαδικασία της συγχώνευσης πρέπει να ολοκληρωθεί μέχρι τις 30 Απριλίου. Μια από τις πρώτες κινήσεις της διοίκησης, σύμφωνα με πληροφορίες, θα είναι να περιορίσει κατά 50% την παρουσία της Σελόντα στην Τουρκία.
Προτού, βεβαίως, δώσουν τα χέρια οι δυο επιχειρήσεις, έχει προηγηθεί το «πράσινο φως» των τραπεζών οι οποίες θα «επιβραβεύσουν» το νέο σχήμα με αναχρηματοδότηση των δανείων.
Αξίζει να σημειωθεί εδώ ότι το «φλερτ» των δυο εταιρειών ξεκίνησε πολλούς μήνες πριν, ωστόσο κινδύνεψε να καταλήξει σε αδιέξοδο λόγω της επιθετικής τακτικής που ακολούθησε αρχικά ο Kahka Bendukitze, «αφεντικό» από το καλοκαίρι του 2011 της Δίας. Ο Γεωργιανός επιχειρηματίας που είχε βάλει ως στόχο να ενώσει όλους τους μεγάλους «παίκτες» του κλάδου υπό την ομπρέλα της εταιρείας του (Linnaeus Capital Partners) επιδίωξε αρχικά να εξαγοράσει το μερίδιο της οικογένειας Στεφανή στη Σελόντα. Η απόρριψη των «διαβημάτων» του είχε ως αποτέλεσμα να υπαναχωρήσει και να επανέλθει το τελευταίο διάστημα με μια πιο «θελκτική» πρόταση συγχώνευσης με ταυτόχρονη αναχρηματοδότηση δανείων.
Πηγές της αγοράς επισημαίνουν ότι το συγκεκριμένο μοντέλο συγχώνευσης θα ακολουθηθεί ως μοντέλο και για τα επόμενα ντηλ στον κλάδο.
Τι θα κάνει ο ΝηρέαςΗ συμφωνία Σελόντα-Δία σημαίνει ότι «καίγεται» πλέον οριστικά το σενάριο της τριπλής συγχώνευσης Νηρέα. Ωστόσο, το «Νο 1» της αγοράς δεν πρόκειται να κάτσει με… σταυρωμένα χέρια. Σύμφωνα με πληροφορίες, η διοίκηση της εταιρείας βρίσκεται ήδη σε συνομιλίες με ξένα funds τα οποία έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για στρατηγική συνεργασία. Μέρος αυτών προέρχεται από το Κατάρ το οποίο έχει προτείνει στην επιχείρηση του κ. Μπελλέ στρατηγική συνεργασία με στόχο την «εξαγωγή τεχνογνωσίας» στην αραβική χώρα.
agronews.gr