Δευτέρα 8 Απριλίου 2013

ΣΑΜΑΡΑΣ -ΤΡΟΪΚΑ : ΣΥΓΚΛΙΣΗ ΓΙΑ ΕΠΙΟΡΚΟΥΣ , "ΑΓΚΑΘΙ" ΟΙ ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ



Ολοκληρώθηκε λίγο πριν τις τρεις το μεσημέρι συνάντηση του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά που παίρνει πάνω τη διαπραγμάτευση με τους εκπροσώπους της τροικας θεωρώντας ότι το «κλειδί» είναι το Δημόσιο. Σε αυτή την κατεύθυνση ξεκάθαρο ήταν το μήνυμα με την «κόκκινη» γραμμή ότι δεν υπάρχει περιθώριο για τη λήψη νέων μέτρων, ωστόσο πρέπει να ξεπεραστεί το «αγκάθι» της κινητικότητας.
Αντικατάσταση των επίορκων με προσλήψεις μέσω ΑΣΕΠ
Στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης, σύμφωνα με τις πληροφορίες, η κυβέρνηση ζήτησε την αντικατάσταση των 1000 επίορκων, «κοπανατζήδων», υπάλληλοι με πτυχία «μαϊμού»,  που οι εκπρόσωποι της τροίκας απαιτούν την απομάκρυνσή τους, με ισάριθμες προσλήψεις μέσω ΑΣΕΠ,  έτσι ώστε να δοθεί και το κατάλληλο μήνυμα στην κοινωνία, αλλά να καλυφθούν και συγκεκριμένα κενά με εξιδεικευμένο προσωπικό. Πρόταση για την οποία φαίνεται ότι υπάρχει κοινός τόπος.
Σημειώνεται, ότι η συγκεκριμένη πρόταση είχε απορριφθεί αρχικά από τον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης Αντώνη Μανιτάκη στη λογική του «δεν προλαβαίνουμε» γεγονός που αποδεικνύει ότι πλέον ο υπουργός βρίσκεται σίγουρα στην απομόνωση της διαπραγμάτευσης και επιπλέον αποτελεί «κόκκινο πανί», παρά τις διαβεβαιώσεις του πρωθυπουργού προς τον πρόεδρο της ΔΗΜΑΡ Φώτη Κουβέλη, ότι δεν τίθεται ζήτημα απομάκρυνσης του υπουργού. Πάντως, ο κ. Σαμαράς επικοινώνησε με τον υπουργό του προκειμένου να τον ενημερώσει για τις συζητήσεις με τους εκπροσώπους των δανειστών μας.
Εκτός Δημοσίου 20 -25.000 αλλά έως το τέλος του 2014
Αναφορικά με τη διαθεσιμότητα και τις απολύσεις, η τριμερής φέρεται να επιμένει σε συγκεκριμένο και πολύ αυστηρό χρονοδιάγραμμα, το οποίο θα περιλαμβάνει τις απολύσεις 20 έως 25.000 υπαλλήλων , όμως μέχρι τέλος του 2014, τα νέα οργανογράμματα των υπουργείων και το πλάνο της διαθεσιμότητας.  Μάλιστα, με δεδομένη τη χρονική παράταση, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι πρόκειται να δοθεί χρόνος μέχρι τον Ιούνιο για την κατάλληλη προεοιμασία της κυβέρνησης. Δηλαδή, με άλλα λόγια φαίνεται ότι οι εκπρόσωποι της τρόικας θα αναμένουν ένα τρίμηνο για να απομακρυνθούν οι επίορκοι αλλά και για να καταρτισθεί λεπτομερές και αξιόπιστο σχέδιο απολύσεων το 2014.
Αυτός είναι και ο λόγος που μετά τη συνάντηση ο υπουργός Οικονομικών Γ.  Στουρνάρας αν και παραδέχθηκε πως υπάρχουν ακόμα πολλά ανοικτά ζητήματα, έκανε λόγο για σημαντική πρόοδο σε όλα τα επίπεδα των διαπραγματεύσεων.
Σαμαράς προς Βενιζέλο- Κουβέλη: «Αγκάθι» οι απολύσεις στο Δημόσιο 
Σε τηλεφωνική επικοινωνία που  είχε ο πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς με τον Ευάγγελο Βενιζέλο και το Φώτη Κουβέλη, για να τους ενημερώσει για τη συνάντηση που είχε με τους εκπροσώπους της τρόικα, ξεκαθάρισε ότι «αγκάθι» στην εξέλιξη της διαπραγμάτευσης παραμένει η κινητικότητα στο Δημόσιο.
Η εμπλοκή στις συζητήσεις προκύπτει από το γεγονός ότι οι  εκπρόσωποι  της τρόικας παραμένουν αμετακίνητοι στην απαίτηση για συγκεκριμένο αριθμό απολύσεων σε αυστηρό χρονοδιάγραμμα.
Παράλληλα κατά την τηλεφωνική συνομιλία ο κ. Σαμαράς φέρεται να διασφάλισε τη σύμφωνη γνώμη του προέδρου του ΠΑΣΟΚ για την απόλυση των 1ο00 επίορκων όχι όμως και του Φ. Κουβέλη, ο οποίος φέρεται να επιμένει στο σχέδιο Μανιτάκη.
Συγχώνευση Εθνικής- Eurobank 
Όσον αφορά στην προωθούμενη συγχώνευση της Εθνικής με την Eurobank, η τρόικα εκφράζει προβληματισμούς για το μέγεθος του νέου τραπεζικού ιδρύματος, καθώς υπάρχουν φόβοι ότι τυχόν αύξηση του κόστους ανακεφαλαιοποίησης θα επιβαρύνει το δημόσιο.
Επιπλέον, οι εκπρόσωποι των δανειστών θεωρούν ότι πρέπει να υπάρξει ένας πυλώνας που θα απορροφήσει το Νέο Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο και τη νέα Proton Bank. Μεγαλύτερη αισιοδοξία για επίτευξη λύσης, υπάρχει για το τέλος ακινήτων.
aftodioikisi.gr