Δευτέρα 8 Απριλίου 2013

ΠΡΟΤΑΣΗ ΑΓΩΝΑ ΚΑΙ ΝΙΚΗΣ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗΣ ΤΩΝ ΟΡΓΑΝΙΚΩΝ ΘΕΣΕΩΝ ΣΤΑ ΔΗΜΟΣΙΑ ΣΧΟΛΕΙΑ



*Ανοιχτό Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου Δασκάλων και Νηπιαγωγών Χίου. Τρίτη 9/4/2013Οίκος Χίου Διδασκάλου 8μμ







1.   Με βασική επιδίωξη την αντιμετώπιση των εκπαιδευτικών ως το βασικό πεδίο άντλησης των 30.000 απολύσεων το 2013 και των 150.000 ως το 2015, όπως απαιτεί η Τρόικα, το Υπ. Παιδείας,  με μια αιφνιδιαστική αλλά και συντονισμένη προσπάθεια, επιχειρεί να καταργήσει το 20-30% των οργανικών θέσεων των σχολείων, δηλαδή 10.000  oργανικές θέσεις κομμένες σε όλοκληρη  την επικράτεια, περίπου 20.000 εκπαιδευτικοί λιγότεροι στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση σε σχέση με φέτος    !
2.   Ετοιμάζουν και περαιτώρω καταργήσεις οργανικών, εκτός από τις παραπάνω, με την επικείμενη αύξηση του ωραρίου εργασίας των εκπαιδευτικώνλοποιείται έτσι  από την τρικομματική συγκυβέρνηση η βάρβαρη πολιτική των μνημονίων, αφού όλα γι αυτούς είναι νούμερα προς περικοπή: μαθητές, σχολεία, εκπαιδευτικοί! Αληθινός εφιάλτης, πραγματική κοινωνική τραγωδία!
3.   Παράλληλα, εξελίσσεται μια εκστρατεία τρομοκράτησης και συκοφάντησης των εκπαιδευτικών. Η αξιολόγηση-ομηρία, η προοπτική των απολύσεων, τα πειθαρχικά με την αυτοδίκαιη αργία, οι επισκέψεις στα σχολεία ελεγκτών-ράμπο της Δ. Διοίκησης, οι μηδενικοί διορισμοί, οι απολύσεις 10.000 αναπληρωτών την επόμενη χρονιά και η κατασκευή μιας εικόνα μας ως ενός κλάδου, που τάχα βρίθει από «επίορκους, αργόμισθους και ανεπαρκείς», δημιουργούν ένα πλαίσιο ζόφου που στοχεύει στον εργασιακό μας αφανισμό.
4.   Τούτη την ώρα, που θα ‘πρεπε να’ χαν ξεσηκωθεί και οι πέτρες,  και επειδή η τραγική  κατάσταση που βιώνουμε δεν μπορεί απλά να περιμένει την ιστορία που θα κρίνει τον καθένα,  εμείς λέμε ότι το χρέος όλου του συνδικαλιστικού φάσματος, θα ‘πρεπε να είναι ένας και μόνος στόχος : πώς θα ξεσηκωθεί όλος ο κλάδος και όλη η εκπαίδευση, να ξεκολλήσει από την αδράνεια, να ξεπεράσει τη μοιρολατρία  και να αγωνιστεί για το  διακύβευμα της ίδιας του της επιβίωσης, αλλά και την ύπαρξη της ίδιας της εκπαίδευσης!
5.   Πριν μας τελειώσουν όμως όλους, τούτες τις κρίσιμες ώρες εμείς οι εκπαιδευτικοί έχουμε το δικό μας χρέος –που δεν έχει άλλο χρόνο να περιμένει τον κατεστημένο γραφειοκρατικό συνδικαλισμό της ήττας και των ερειπίων: να πάρουμε την υπόθεση στα χέρια μας! Καλούμε σε κάθε σχολείο τους συλλόγους διδασκόντων, τους γονείς, τους συναδέλφους να αναλάβουν δράση τώρα! Με εκδηλώσεις αντίστασης σε κάθε σχολείο. Στο ερώτημα δε, ποιοι φεύγουν και ποια τμήματα καταργούνται, να απαντήσουμε με μια φωνή: « Κανείς δε θα φύγει,  κανένα τμήμα δε θα κλείσει»!
6.   Καλούμε τους συλλόγους εκπαιδευτικών Π.Ε, τις ΕΛΜΕ τους συλλόγους και τις ενώσεις γονέων, τους συλλόγους διδασκόντων και όλους τους συναδέλφους σε ένα συντονισμένο μέτωπο αντίστασης και ανατροπής των αντιδραστικών σχεδίων που, αν περάσουν, θα αφήσουν ερείπια και βομβαρδισμένο τοπίο στη δημόσια εκπαίδευση.
7.   Την Τετάρτη 10 Απρίλη ξεκινάμε με  συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας στις Διευθύνσεις, τις Περιφέρειες και στο Υπουργείο Παιδείας, απαιτώντας να αποσυρθούν τα απαράδεκτα σχέδια που ακρωτηριάζουν τα σχολεία.
8.  Πραγματοποιούμε ανοιχτά Δ.Σ και Γενικές Συνελεύσεις παντού, σε όλη την κλίμακα της εκπαίδευσης, σε όλα τα σχολεία-νηπιαγωγεία με αιχμές την ακύρωση του σχεδίου ’’κουρέματος’’ των  οργανικών θέσεων, την απόσυρση  όλων των σχεδίων αξιολόγησης-χειραγώγησης, την αποτροπή αύξησης του ωραρίου, τα οικονομικά των εκπαιδευτικών (μισθός, σύνταξη, ασφάλιση) και τη χρηματοδότηση της εκπαίδευσης .
9.  Προχωράμε συλλογικά και μαζικά σε ανένδοτο αγώνα διαρκείας παντού,μέχρι τη νίκη!



                                               Βασίλης Μαυρέλος
               Αντιπρόεδρος του Συλλόγου Δασκάλων-Νηπιαγωγών Χίου
                        για τη Νέα  Ανεξάρτητη Ριζοσπαστική Κίνηση