Τετάρτη 18 Μαρτίου 2015

ΑΠΟ ΤΟΝ ΟΚΤΩΒΡΙΟ Η ΠΡΩΤΗ ΑΥΞΗΣΗ ΤΟΥ ΚΑΤΩΤΑΤΟΥ ΜΙΣΘΟΥ ΣΤΑ 654 ΕΥΡΩ

Στο τέλος Μαρτίου αναμένεται να κατατεθούν τα δύο νομοσχέδια του υπουργείου Εργασίας για τη σταδιακή αύξηση του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ και για την «ολική επαναφορά» του δικαίου των εργασιακών σχέσεων στην προ μνημονίων εποχή.
Συγκεκριμένα και σύμφωνα με πληροφορίες, τα νομοσχέδια του υπουργείου Εργασίας θα περιλαμβάνουν:
1. Αποκατάσταση του θεσμικού πλαισίου των συλλογικών συμβάσεων, καθώς και της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας (ΕΓΣΣΕ). Οι όροι που θα τη διέπουν θα καλύπτουν όλους τους εργαζόμενους και θα τους προστατεύουν από επιβολή των ατομικών συμβάσεων.
2. Σταδιακή αποκατάσταση, σε δύο φάσεις, του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ. Ο νέος κατώτατος μισθός θα είναι ενιαίος για όλους τους εργαζόμενους, χωρίς τον ηλικιακό διαχωρισμό που υπάρχει σήμερα (586 ευρώ για άνω των 25 ετών - 511 ευρώ για κάτω των 25 ετών).
Ο σχεδιασμός του υπουργείου προβλέπει η πρώτη δόση της αύξησης στον κατώτατο μισθό να εφαρμοστεί, πιθανότατα, από τον ερχόμενο Οκτώβριο, έτσι ώστε ο μισθός των υπαλλήλων ανεξαρτήτως ηλικίας από τα 586 ευρώ που είναι σήμερα να ανέλθει στα 654 ευρώ.
Η δεύτερη δόση της αύξησης θα καταβληθεί στο δεύτερο εξάμηνο του 2016. Η αύξηση του κατώτατου μισθού αφορά περίπου 137.000 εργαζόμενους που αμείβονται σήμερα με τα κατώτατα όρια, αλλά θα επηρεάσει και περίπου 300.000 εργαζόμενους που απασχολούνται με καθεστώς μερικής απασχόλησης.
3. Αποκατάσταση της επεκτασιμότητας των συλλογικών συμβάσεων εργασίας. Το περιεχόμενο μιας συλλογικής σύμβασης εργασίας θα είναι δεσμευτικό και για τις επιχειρήσεις εκείνες που δεν είναι μέλη των αντίστοιχων εργοδοτικών οργανώσεων.
4. Επαναφορά του θεσμικού ρόλου του ΟΜΕΔ (Οργανισμός Μεσολάβησης Διαιτησίας) στην προ μνημονίου εποχή.
5. Προβλέπεται «ξεπάγωμα» των τριετιών της εθνικής γενικής συλλογικής σύμβασης εργασίας. Οι τριετίες παραμένουν «παγωμένες» από το 2012 και με βάση την ισχύουσα νομοθεσία θα πρέπει να παραμείνουν παγωμένες έως ότου η ανεργία στη χώρα μας να μειωθεί κάτω από το ποσοστό του 10%!
Ηδη, ο υπουργός Εργασίας Πάνος Σκουρλέτης κατέθεσε τροπολογία στο νομοσχέδιο για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης, με την οποία η διάρκεια της μετενέργειας της εθνικής γενικής συλλογικής σύμβασης εργασίας επανέρχεται στους έξι μήνες, από τους τρεις που είναι σήμερα.
Η προτεινόμενη διάταξη αναφέρει: «Οι κανονιστικοί όροι εθνικής γενικής συλλογικής σύμβασης Εργασίας που έληξε ή καταγγέλθηκε, εξακολουθούν να ισχύουν επί ένα εξάμηνο από τη λήξη ή καταγγελία και εφαρμόζονται και στους εργαζόμενους που προσλαμβάνονται στο διάστημα αυτό».
Οπως επισημαίνεται, με τις ρυθμίσεις παρέχεται στους βασικούς κοινωνικούς εταίρους ένα επαρκές χρονικό όριο διαπραγματεύσεων προκειμένου να επεξεργαστούν ένα βασικό πλέγμα κανονιστικών ρυθμίσεων προσαρμοσμένο στις επιτακτικές ανάγκες της κοινωνίας και τις ιδιαίτερες συνθήκες της εθνικής οικονομίας και της αγοράς εργασίας.
Στο νομοσχέδιο για την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων και τη σταδιακή αύξηση του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ, θα ενταχθούν και οι ρυθμίσεις για την κατάργηση της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος στις επικουρικές συντάξεις, καθώς και η αλλαγή του μαθηματικού τύπου υπολογισμού των εφάπαξ.
ΣΤΕΛΙΟΣ ΠΑΠΑΠΕΤΡΟΥ


naftemporiki.gr