Τετάρτη 18 Μαρτίου 2015

DJ : ΕΚΤΟΣ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΛΕΥΡΑ , ΛΕΕΙ ΕΥΡΩΠΑΙΟΣ ΑΞΙΩΜΑΤΟΥΧΟΣ

Οι θεσμοί που επιβλέπουν το ελληνικό πρόγραμμα προειδοποίησαν τις χώρες της Ευρωζώνης ότι οι τεχνικές συνομιλίες με την Ελλάδα δεν πηγαίνουν καλά, μεταδίδει το Dow Jones Newswires επικαλούμενο δύο Ευρωπαίους αξιωματούχους. 

Οι τεχνικές ομάδες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου που βρίσκονται στην Αθήνα, λαμβάνουν πολύ λίγες πληροφορίες για τα δημόσια οικονομικά και άλλα θέματα, αναφέρουν οι δύο αξιωματούχοι. 

"Η γραμμή ήταν ότι η Έλληνες δεν συνεργάζονται", δήλωσε ο ένας αξιωματούχος, συνοψίζοντας τα συμπεράσματα των θεσμών κατά τη διάρκεια μιας τηλεδιάσκεψης με τις ελληνικές αρχές την Τρίτη. 

Σύμφωνα με έναν αξιωματούχο, ο Έλληνας αντιπρόσωπος δήλωσε κατά τη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης ότι η κυβέρνηση δεν είναι προετοιμασμένη να μιλήσει για τα οικονομικά της χώρας με τους εμπειρογνώμονές των τεχνικών κλιμακίων και επιθυμεί οι ηγέτες της ΕΕ να συζητήσουν το θέμα στη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες την Πέμπτη.

"Υπήρχε μια γενική αίσθηση ότι η ελληνική πλευρά είναι τελείως εκτός πραγματικότητας", δήλωσε ο αξιωματούχος. 

Οι αντιπρόσωποι των τριών θεσμών αναφέρουν ότι με βάση τις περιορισμένες πληροφορίες που έχουν, η ελληνική κυβέρνηση θα είναι σε θέση να συνεχίσει τις πληρωμές μόνο για λίγες ακόμα εβδομάδες και η κυβέρνηση θα πρέπει να παγώσει νομοθετικά μέτρα που θα μπορούσαν να επηρεάσουν τα δημόσια οικονομικά, επισημαίνει ο αξιωματούχος. 

Ελλάδα, η λιγότερο συνεργάσιμη χώρα που έχει αντιμετωπίσει το ΔΝΤ

Αξιωματούχοι του ΔΝΤ, αναφέρει το Bloomberg, επισήμαναν στους συναδέλφους τους της ευρωζώνης ότι η Ελλάδα είναι η λιγότερο συνεργάσιμη χώρα την οποία έχει αντιμετωπίσει ο Οργανισμός στα 70 χρόνια ιστορίας του, σύμφωνα με δύο πηγές που γνωρίζουν την υπόθεση.

Σε ένα σύντομο και γεμάτο εντάσεις conference call χθες, στελέχη από το ΔΝΤ, την ΕΚΤ και την Κομισιόν, παραπονέθηκαν ότι οι Έλληνες αξιωματούχοι δεν τηρούν τη συμφωνία για παράταση του προγράμματος η οποία επιτεύχθηκε τον Φεβρουάριο ή δεν συνεργάζονται με τους πιστωτές, αναφέρουν οι πηγές.

Αξιωματούχοι του υπουργείου Οικονομικών δήλωσαν ότι το να προσπαθούν να πείσουν την ελληνική κυβέρνηση να εκπονήσει ένα πρόγραμμα οικονομικής πολιτικής, είναι σα να ανεβαίνουν σε ένα νεκρό άλογο, ενώ η ομάδα του ΔΝΤ δήλωσε πως η συμπεριφορά της Ελλάδας προς τους επίσημους πιστωτές ήταν απαράδεκτη. 

Εντείνονται οι ανησυχίες μεταξύ των αξιωματούχων ότι η δυστροπία της κυβέρνησης του πρωθυπουργού Αλ. Τσίπρα μπορεί να οδηγήσει την Ελλάδα έξω από το ευρώ, καθώς η χώρα αρνείται να λάβει τα αναγκαία μέτρα για να λάβει περισσότερη στήριξη. 

Ενώ οι τεχνικές συζητήσεις έχουν ξεκινήσει με την Ελλάδα για το πώς θα εφαρμοστεί η συμφωνία της 20ης Φεβρουαρίου, η πρόοδος που έχει σημειωθεί μέχρι στιγμής είναι μηδαμινή, σύμφωνα με πηγές που εμπλέκονται στην υπόθεση, αναφέρει το Bloomberg.

Οι αξιωματούχοι από τους θεσμούς που επιβλέπουν την συμφωνία, δήλωσαν στη διάρκεια της συνάντησης ότι η Ελλάδα μονομερώς προωθεί μέτρα στη Βουλή που έχουν ασαφή δημοσιονομική επίπτωση και χωρίς να τους συμβουλευτεί πρώτα, τονίζει μια πηγή στο Bloomberg.

Δημοσίευμα του Reuters σημειώνει εξάλλου την ενόχληση των Ευρωπαίων αξιωματούχων από την έλλειψη ενημέρωσης από την Αθήνα. 

Η Ελλάδα απογοήτευσε τους πιστωτές της την Τρίτη αρνούμενη να δώσει νεότερα στοιχεία για την πρόοδο στις μεταρρυθμίσεις σε προγραμματισμένη τηλεδιάσκεψη και επιμένοντας ότι οι συζητήσεις θα πρέπει να κλιμακωθούν στη Σύνοδο Κορυφής της Πέμπτης, αναφέρει το δημοσίευμα του πρακτορείου.

Περιγράφοντας την ενόχληση που μεγαλώνει μεταξύ των χωρών της Ευρωζώνης με την προσέγγιση της νέας ελληνικής κυβέρνησης, ένας αξιωματούχος της Ευρωζώνης δήλωσε: "Για πολλούς ανθρώπους η τηλεδιάσκεψη σήμερα το απόγευμα θα μπορούσε να είναι κάτι σαν την τελευταία σταγόνα".

Τρεις πηγές με γνώση της τηλεδιάσκεψης ανέφεραν στο πρακτορείο ότι αντί για ενημέρωση, ένας Έλληνας αξιωματούχος δήλωσε ότι αυτά τα θέματα θα συζητηθούν από τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα στη σύνοδο των ηγετών της ΕΕ στις Βρυξέλλες.

Ευρωπαίοι αξιωματούχοι δήλωσαν ότι δεν μπορούσαν να καταλάβουν τι ελπίζει να πετύχει η Ελλάδα φέρνοντας τα θέματα αυτά στη Σύνοδο, όπου η Ελλάδα δεν βρίσκεται στην επίσημη ατζέντα και η συζήτηση μπορεί να γίνει μόνο σε συναντήσεις στο περιθώριο και μόνο υπό γενικούς πολιτικούς όρους.

Αναφέρουν επίσης ότι οι ηγέτες της ΕΕ δεν μπορούν να προσφέρουν στον Έλληνα πρωθυπουργό κάτι περισσότερο από το Eurogroup καθώς περαιτέρω οικονομική βοήθεια προς την Αθήνα βασίζεται στις μεταρρυθμίσεις τις οποίες η Ελλάδα θα πρέπει να εφαρμόσει, παρά τη μεγάλη απροθυμία της.

Και οι τρεις πηγές με γνώση της τηλεδιάσκεψης επιβεβαίωσαν το περιεχόμενο και την οργή των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης με τη στάση της ελληνικής κυβέρνησης η οποία δεν επιθυμεί να τιμήσει τις μεταρρυθμιστικές δεσμεύσεις της προηγούμενης κυβέρνησης σε αντάλλαγμα των σχεδόν 240 δισ. ευρώ σε δάνεια.

Το πρακτορείο σημειώνει εξάλλου ότι ο χρόνος λιγοστεύει καθώς η Αθήνα αναμένεται να ξεμείνει από μετρητά μέχρι το τέλος του μήνα και ενδεχομένως να χρεοκοπήσει και να αναγκαστεί να αποχωρήσει από το ευρώ.


Πηγή:www.capital.gr