Ευθεία απειλή προς την Ελλάδα απηύθυνε ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, καθώς έκανε λόγο για σενάριο Κύπρου, με επιβολή ελέγχων στη ροή κεφαλαίων, προκειμένου να αποφευχθεί ο κίνδυνος Grexit. Άμεση και σκληρή ήταν η απάντηση από την ελληνική κυβέρνηση η οποία μέσω του Γ. Σακελλαρίδη υπενθύμισε ότι η Ελληνική Δημοκρατία δεν εκβιάζεται.
Ειδικότερα, ο Γέρουν Ντάισελμπλουμ μέσω συνέντευξή του στον ολλανδικό ραδιοφωνικό σταθμό BNR, υποστήριξε ότι η έξοδος της Ελλάδας από την ευρωζώνη δεν είναι το μόνο δυνατό σενάριο. Ο επικεφαλής του Eurogroup σημείωσε ότι αν η κατάσταση στην Ελλάδα επιδεινωθεί, τότε υπάρχουν και άλλα πιθανά σενάρια.
Στο σημείο αυτό ανέφερε ως παράδειγμα την Κύπρο και τα μέτρα που ελήφθησαν εκεί όπως η επιβολή ελέγχων στη ροή κεφαλαίων. Ο Γέρουν Ντάισελμπλουμ υπογράμμισε πάντως ότι στόχος είναι να να διατηρηθεί αλώβητη η Ευρωζώνη.
Αναφερόμενος στις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Ελλάδα, ο επικεφαλής του Eurogroup εκτίμησε πως οι μεγάλες δημοσιονομικές περικοπές ανήκουν στο παρελθόν.

Επισήμανε ωστόσο πως πλέον οι προκλήσεις οι κύριες προκλήσεις είναι να αποφευχθεί η κατάρρευση των εσόδων του προϋπολογισμού, και σταθεροποιηθεί η εικόνα των φόρων και των εισροών και να προσελκυσθούν ξένες επενδύσεις.

Τέλος, προειδοποίησε πως η πίεση που δέχεται η ρευστότητα της Ελλάδας αυξάνεται με κάθε μέρα που περνά, προσθέτοντας πως οι διαβουλεύσεις με την ελληνική κυβέρνηση συνεχίζονται.

Γαβριήλ Σακελλαρίδης σχετικά με τη συνέντευξη του Προέδρου του Eurogroup Γ. Ντάισελμπλουμ

"Θα ήταν χρήσιμο για όλους ο κ. Ντάισελμπλουμ να σεβαστεί τη θεσμική του θέση στην Ευρωζώνη" δήλωσε ο Κυβερνητικός ΕκπρόσωποςΓαβριήλ Σακελλαρίδης σχετικά με τη συνέντευξη του Προέδρου του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ.
"Δεν αντιλαμβανόμαστε εύκολα τους λόγους που τον ωθούν να κάνει δηλώσεις που δεν ταιριάζουν στο ρόλο που του έχει ανατεθεί. Όλα τα υπόλοιπα είναι σενάρια φαντασίας.
Θεωρούμε περιττό να του υπενθυμίσουμε ότι η Ελληνική Δημοκρατία δεν εκβιάζεται".


avgi.gr