Τετάρτη 18 Μαρτίου 2015

Σε διαβούλευση το Επιχειρησιακό Σχέδιο για την κοινωνική ένταξη των Ρομά στην Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου




Το Επιχειρησιακό Σχέδιο για την κοινωνική ένταξη των Ρομά της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου αναρτάται στην ιστοσελίδα της ΕΥΔ του ΕΠ Περιφέρειας Βορείου Αιγαίουwww.pepba.gr  και όποιος ενδιαφερόμενος μπορεί να αποστείλει τις απόψεις του μέχρι και τις 27/3/2015. Μετά την ολοκλήρωση της διαβούλευσης το Επιχειρησιακό Σχέδιο θα εισαχθεί προς έγκριση στο Περιφερειακό Συμβούλιο Βορείου Αιγαίου. 

Με το επιχειρησιακό σχέδιο για τους Ρομά επιδιώκεται η αποτύπωση της υφιστάμενης κατάστασης του πληθυσμού των Ρομά, εξετάζονται οι ειδικότερες πτυχές των θεμάτων που άπτονται των χαρακτηριστικών βιοτικής εγκατάστασης, στέγασης και πρόσβασης τους σε δίκτυα κοινωνικής ωφέλειας, εκπαίδευσης, υγείας και κοινωνικής φροντίδας, απασχόλησης, καθώς επίσης πολιτισμού και αθλητισμού. 

Στο πλαίσιο αυτό, η Μονάδα Οργάνωσης της Διαχείρισης Αναπτυξιακών Προγραμμάτων (ΜΟΔ) ΑΕ με τη συνεργασία της Διαχειριστικής Αρχής και της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου, των προνοιακών δομών της Περιφέρειας και των Δήμων του Βορείου Αιγαίου, αλλά και με τη συμμετοχή των ίδιων των Ρομά, εκπόνησε το επιχειρησιακό σχέδιο για την κοινωνική ένταξη τους στο Βόρειο Αιγαίο. 

Τα τελευταία χρόνια η κατάσταση των Ρομά βρίσκεται διαρκώς συχνότερα στο επίκεντρο της πολιτικής προσοχής στην Ευρώπη. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξέδωσε το έγγραφο «Πλαίσιο της Ε.Ε. για εθνικές στρατηγικές ένταξης των Ρομά μέχρι το 2020», με το οποίο καλούσε τα κράτη μέλη να καταρτίσουν ή να επανεξετάσουν τις σχετικές εθνικές στρατηγικές τους, ώστε να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικότερα τις προκλήσεις που συνεπάγεται η ένταξη των Ρομά και να βελτιώσουν με απτό τρόπο την κατάσταση έως το τέλος της τρέχουσας δεκαετίας. 
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υιοθέτησε τέσσερις τομείς για την εξειδίκευση των εθνικών πολιτικών και την ανάπτυξη προγραμμάτων δράσης για την αντιμετώπιση των φαινομένων κοινωνικού αποκλεισμού που βιώνει η συγκεκριμένη ομάδα στις χώρες κράτη μέλη της Ε.Ε. Ειδικότερα οι τομείς αυτοί είναι α) Εκπαίδευση β) Απασχόληση γ) Υγειονομική περίθαλψη δ) Στέγαση και ουσιώδεις υπηρεσίες. 

Η Ελλάδα, όπως και κάθε κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, είναι απαραίτητο να αναπτύξει Εθνική Στρατηγική και Εθνικό Στρατηγικό Σχεδιασμό για την Κοινωνική Ένταξη των Ρομά. Ο Στρατηγικός Στόχος, όπως αυτός ορίζεται στο Πλαίσιο Εθνικής Στρατηγικής για τους Ρομά, είναι «η άρση των όρων του κοινωνικού αποκλεισμού τους και η δημιουργία των προϋποθέσεων της κοινωνικής ένταξής των Ρομά, Ελλήνων και αλλοδαπών που διαβιούν νόμιμα στη χώρα». 
Ο Στρατηγικός Στόχος θα επιτευχτεί μέσω τριών επιμέρους στόχων που είναι η εξασφάλιση και εγγύηση του «κατοικείν», η ανάπτυξη υποστηρικτικού πλέγματος κοινωνικής παρέμβασης (στους τομείς της απασχόλησης, εκπαίδευσης, υγείας και κοινωνικής φροντίδας) και η ανάπτυξη κοινωνικού διαλόγου και συναίνεσης, μέσω της κοινωνικής χειραφέτησης και της συμμετοχής των ίδιων των Ρομά. 
Η Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου κα Χριστιάνα Καλογήρου, αναφερόμενη στο θέμα της ένταξης των Ρομά, έκανε λόγο για πολυεπίπεδο πρόβλημα στο οποίο στόχος είναι να δοθεί λύση σύμφωνη με τους κανόνες που ισχύουν σε μια ευνομούμενη πολιτεία που σέβεται τα δικαιώματα όλων των πολιτών, χωρίς διακρίσεις και φυλετικούς διαχωρισμούς. Γι’ αυτό, όπως είπε, ο σχεδιασμός του Επιχειρησιακού Σχεδίου καθίσταται εξαιρετικά κρίσιμη.