Τετάρτη 18 Μαρτίου 2015

ΔΙΛΗΜΜΑΤΑ ΚΑΝΝΩΝ ΒΑΖΕΙ Η ΕΥΡΩΠΗ ΣΤΟΝ ΤΣΙΠΡΑ

«Είναι πρόσκληση ή παραγγελιά;», ήταν το ερώτημα που έθεσε η γερμανική Handesblatt για την συνάντηση Μέρκελ-Τσίπρα στην καγκελαρία το βράδυ της Δευτέρας.  Ό,τι κι αν ισχύει από τα δύο, η πρόταση Βρυξελλών και Βερολίνου προς τον Αλέξη Τσίπρα θα είναι «take it or leave it». Καλοί και κακοί σ’ αυτό το έργο δεν υπάρχουν πια, τα τελεσίγραφα εστάλησαν ήδη και η ατμόσφαιρα στην Ευρώπη … μυρίζει και θυμίζει Κάνες.
Tα μηνύματα από Κομισιόν, Γερμανία και Eurogroup προδιέγραψαν το κλίμα που περιμένει τον έλληνα πρωθυπουργό τόσο στην αυριανή, πενταμερή «μίνι» σύνοδο κορυφής, όσο και στο ραντεβού με την Ανγκελα Μέρκελ. Η γερμανίδα καγκελάριος προειδοποιεί ότι η διμερής συνάντηση «δεν υποκαθιστά την αξιολόγηση» από τα τεχνικά κλιμάκια, ο υφιστάμενος του μετριοπαθούς Γιούνκερ Ντέκλαν Κοστέλο αποκηρύσσει ως «μονομερείς ενέργειες» τα νομοσχέδια για την ανθρωπιστική κρίση και τις 100 δόσεις και ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ φλερτάρει με την θεσμική εκτροπή: Απειλεί την Ελλάδα με «μοντέλο Κύπρου» στις τράπεζες υποδαυλίζοντας, ουσιαστικά, bank run σε κράτος-μέλος της ευρωζώνης.
Εν ολίγοις, το δίλημμα που θα τεθεί στον Αλέξη Τσίπρα είναι απολύτως καθαρό: Ή αποδέχεται μνημονιακή πορεία ή ρισκάρει το πιστωτικό γεγονός. Χωρίς Grexit πια, αλλά με Graccident – δηλαδή, με πιθανό πιστωτικό γεγονός και με επακόλουθα τύπου Κύπρου.
Σύμφωνα με πληροφορίες από το Βερολίνο, το σχέδιο και η πρόταση της Γερμανίας είναι συγκεκριμένη: Η Ανγκελα Μέρκελ θα εγγυηθεί την παραμονή της Ελλάδας στο ευρώ, θα δώσει το «πολιτικό σύνθημα» στον Ντράγκι για άρση της πιστωτικής ασφυξίας και θα συναινέσει σε αναπτυξιακή ατζέντα και έναρξη της διαδικασίας ελάφρυνσης του χρέους μετά το καλοκαίρι. Προϋπόθεση για όλα αυτά θα είναι μια «ισχυρή δέσμευση» από την Αθήνα ότι επιθυμεί και εκείνη να παραμείνει στην ευρωζώνη – μια δέσμευση, που μεταφράζεται σε αποδοχή των μνημονιακών μέτρων και της συγκυβέρνησης με την «πρώην τρόικα» και νυν «θεσμούς». Ειδάλλως, τον λόγο θα έχει το… «μοντέλο Ντάισελμπλουμ».
Στα σκληρά αυτά δεδομένα, που αποτιμήθηκαν έως αργά χθες τη νύχτα σε σύσκεψη του οικονομικού επιτελείου στο Μαξίμου, η κυβέρνηση απαντά σε δύο άξονες: Στην Ευρώπη επιμένει στην πολιτική ατζέντα και ζητά επανεκκίνηση της συμφωνίας της 20ης Φεβρουαρίου και εντός συνόρων ζητά τη στήριξη των κομμάτων της αντιπολίτευσης.
«Υπάρχει τεράστιο χάσμα με τα περίφημα τεχνικά κλιμάκια στην ερμηνεία της συμφωνίας του Eurogroup», επεσήμανε χαρακτηριστικά κυβερνητικό στέλεχος. «Έχουν καταργήσει de facto τον όρο της ευελιξίας και αξιώνουν πλήρη εφαρμογή του μνημονιακού προγράμματος», πρόσθεσε, δίνοντας και το πλαίσιο της πολιτικής διαπραγμάτευσης κορυφής που θα επιδιώξει από αύριο ο Αλέξης Τσίπρας.
Στο εσωτερικό μέτωπο, η πρόκληση-πρόσκληση αφορά τα δύο «αποκηρυγμένα» από τους εταίρους νομοσχέδια που ψηφίζονται σήμερα και την Παρασκευή στη Βουλή, τα νομοσχέδια για την ανθρωπιστική κρίση και τις 100 δόσεις. «Καλούμε τα κόμματα της αντιπολίτευσης να τα υπερψηφίσουν και να σταθούν απέναντι στους εκβιασμούς», δήλωναν χθες το βράδυ πηγές του Μαξίμου.
Το εάν η αντιπολίτευση θα ανταποκριθεί ή όχι θα κρίνει, ίσως, και την ισχύ των διαπραγματευτικών χαρτιών που θα έχει, από αύριο, στα χέρια του ο Αλέξης Τσίπρας στις επικίνδυνες αποστολές Βρυξελλών και Βερολίνου.

tvxs.gr