Τετάρτη 18 Μαρτίου 2015

Πανούσης: Η Αστυνομία δε θέλει τους δημοτικούς αστυνομικούς


Σε συνέντευξη που παραχωρεί ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη στην Εφημερίδα των Συντακτών, αναφέρεται στο ρόλο της Αστυνομίας και στην αναγκαιότητα της αστυνόμευσης, αλλά όχι με το χαρακτήρα της αστυνομοκρατίας. Ο Γιάννης Πανούσης τονίζει ότι η αστυνομία δεν είναι εδώ για να κυνηγάει ζητιάνους και μετανάστες, ενώ αναφέρεται και στο ρόλο των δημοτικών αστυνομικών και τη σχέση τους με την Αστυνομία, η οποία πρέπει να αλλάξει.
Χθες ήταν η Παγκόσμια Ημέρα κατά της Αστυνομικής Βαρβαρότητας. Θα αλλάξει κάτι στην εκπαίδευση των αστυνομικών;
Ήδη συγκρότησα μια επιτροπή και σε τρεις μήνες θα πρέπει να συμφωνήσουμε στο μοντέλο της εκπαίδευσης. Να αλλάξει το «εγώ είμαι το κράτος και εγώ τιμωρώ, ενώ εμένα κανένας δεν με τιμωρεί». Αυτό πετυχαίνεται όχι μόνο με τη διδασκαλία, αλλά με έλεγχο, με παραδείγματα. Δηλαδή πώς ένα λαϊκό παιδί, που μπορεί να ψηφίζει και Αριστερά, που πετυχαίνει στις εξετάσεις κι ενώ θα μπορούσε να πάει στην Ιατρική έρχεται στην Αστυνομία, βρίσκεται μετά από δυόμισι-τρία χρόνια να μετατρέπεται σε «μπάτσο»;
Αληθεύει ότι ετοιμάζετε γραμματεία Μετανάστευσης και στο υπουργείο Προστασίας;
Υπάρχουν δεσμεύσεις ανάμεσα στα κόμματα που κυβερνούν. Αυτή είναι μια πρόταση από το γραφείο του πρωθυπουργού. Στη θέση αυτή του γραμματέα οι αρμοδιότητες θα αφορούν τον συντονισμό ανάμεσα στα δύο υπουργεία για ζητήματα μετανάστευσης. Έχω την άποψη να το πάρει όλο το πακέτο η υπουργός. Όμως εκείνη αναλαμβάνει το άσυλο και την πρώτη υποδοχή.
Για παράδειγμα, η ανοιχτή δομή θα φυλάσσεται ή δεν θα φυλάσσεται; Θα μπαινοβγαίνουν και πώς; Θα ήταν χρήσιμος ένας τέτοιος γραμματέας ως σύνδεσμος. Πρέπει να οριοθετηθούν αρμοδιότητες και ρόλοι. Την Τασία τη γνωρίζω πολλά χρόνια και δεν έχω απολύτως κανένα πρόβλημα στη συνεργασία μου μαζί της. Η σχέση των δύο υπουργείων πρέπει να είναι τέτοια, που να μην έχουμε ένα υπουργείο που σκέπτεται κι ένα υπουργείο που τρέχει.
Για τη νέα αστυνόμευση, με στόχο -μεταξύ άλλων- την επαιτεία;
Από πού προκύπτει ότι η νέα αστυνόμευση θα κυνηγά ζητιάνους; Αυτό δεν είναι κυνήγι, είναι ακριβώς το ανάποδο, αστυνομική προστασία. Σκουπίζουμε τα σκουπίδια, όχι τους ανθρώπους. Το θέμα της «σκούπας» και της κλούβας, που μαζεύει 40 άτομα στον σωρό και τους πάει κάπου, τελείωσε. Η άποψή μας είναι ότι δεν μπορείς να μην έχεις αστυνόμευση, αλλά ούτε αστυνομοκρατία ούτε κυνηγητό ούτε μηδενική ανοχή, διότι αν κυνηγάς τους επαίτες και τις πόρνες, είναι μηδενική ανοχή.
Η αστυνομία θα είναι στο κέντρο για προστασία. Δεν μπορούμε να ζούμε με ιδεολογήματα. Η αστυνομία πρέπει να κάνει κοινωνικό έργο, πολιτικό έργο, αποτρεπτικό έργο και στο τέλος κατασταλτικό. Αυτή η θεωρία, ότι η κοινωνία έχει εχθρό την αστυνομία, δεν μπορεί να λειτουργήσει. Η συμφιλίωση αστυνομίας και κοινωνίας είναι βασική προϋπόθεση.
Για τους δημοτικούς αστυνομικούς;
Είναι 1.500 άνθρωποι που είναι εδώ και κάθονται. Δεν τους θέλει καθόλου η Αστυνομία για έναν απλό λόγο -όχι γιατί δεν θέλει τους ανθρώπους. Δεν τους θέλει, γιατί θέλει να ομογενοποιήσει τα πράγματα. Οι ίδιοι εξάλλου δεν θέλουν να γίνουν αστυνομικοί. Έτσι, εάν έρθει η Τασία Χριστοδουλοπούλου και μου πει «δώσε μου ανθρώπους για τη στελέχωση υπηρεσιών ασύλου», θα τους πάρουμε από αυτούς. Θα γίνει μια διασπορά αυτών των ανθρώπων.


aftodioikisi.gr