Πέμπτη 19 Μαρτίου 2015

ΣΥΣΚΕΨΗ ΚΟΡΥΦΗΣ



του Φώτη Τριάρχη
 
Σε ένα εξαιρετικά δυσμενές κλίμα με τους εταίρους, προσέρχεται σήμερα Πέμπτη στις Βρυξέλλες η ελληνική αντιπροσωπεία, για την μάχη της Συνόδου Κορυφής.

Οι πιέσεις κλιμακώνονται μέχρι το «παρά πέντε» με τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ να δηλώνει ότι ανησυχεί για την κατάσταση με την Ελλάδα, τον Επίτροπο Οικονομικών Πιέρ Μοσκοβισί να προειδοποιεί ότι η Ελλάδα δεν θα παραμείνει στο ευρώ με κάθε κόστος, μετά τους ανοικτούς εκβιασμούς των Κοστέλο και Ντάισελμπλουμ τα προηγούμενα 24ωρα.

Παράλληλα η Αθήνα γνωρίζει την ασφυκτική κατάσταση στα δημοσιονομικά. Μέχρι το τέλος Μαρτίου θα πρέπει να βρει 2,7 δις ευρώ (336 εκατ. ευρώ για τη δόση στο ΔΝΤ, 400 εκατ. ευρώ για πληρωμές κάλυψης συναλλαγματικών κινδύνων, 1,1 δις ευρώ για μισθούς και συντάξεις του Δημοσίου και 860 εκατ. ευρώ για τρέχουσες ανάγκες των ασφαλιστικών Ταμείων).

Ο Αλέξης Τσίπρας θα κινηθεί στη γραμμή που έχει χαράξει μέχρι τώρα η κυβέρνηση: Να δοθεί πολιτική λύση, διαμηνύοντας παράλληλα ότι δεν θα κάνει πίσω στις εξαγγελίες τουΠάρα ταύτα η ΕΚΤ συνεχίζει το μαρτύριο της σταγόνας. Χθες το ΔΣ της Κεντρικής Τράπεζας αποφάσισε να αυξήσει το όριο του ELA για τις ελληνικές τράπεζες κατά μόλις 400 εκατ. ευρώ.

Από την πλευρά της, η κυβέρνηση επιμένει ότι δεν εκβιάζεται με τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα να έχει στις βαλίτσες του δύο «καλά χαρτιά»:

1. Το χθεσινό τηλεφώνημα του Μπάρακ Ομπάμα στην Άνγκελα Μέρκελ με το οποίο της ζήτησε να βρεθεί μια ρεαλιστική λύση για την Ελλάδα. Σύμφωνα με το Λευκό Οίκο, οι δύο ηγέτες «εξέτασαν τις πρόσφατες εξελίξεις στην Ελλάδα και τις προσπάθειες να επιτευχθεί μια ρεαλιστική συμφωνία που θα βασίζεται σε πρόσφατες μεταρρυθμίσεις για να επιστρέψει η χώρα στην ανάπτυξη εντός της ευρωζώνης». Το τηλεφώνημα Ομπάμα έχει ιδιαίτερη αξία, καθώς γίνεται λίγες ώρες πριν την Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ και εκτιμάται δεόντως από κυβερνητικούς κύκλους.

2. Το γεγονός ότι έγινε αποδεκτό το αίτημά του για εξαμερή συνάντηση, στο περιθώριο της Συνόδου. Στην συνάντηση θα μετέχουν εκτός από τον Έλληνα πρωθυπουργό η Γερμανίδα Καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ, ο Γάλλος Πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ, ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλόντ Γιούνκερ, ο επικεφαλής της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι και ο επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ. Η συνάντηση αυτή θα γίνει, σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε ο Ντόναλντ Τουσκ, στις 21:00 ώρα Βελγίου.

Εκεί, ο Αλέξης Τσίπρας θα κινηθεί στη γραμμή που έχει χαράξει μέχρι τώρα η κυβέρνηση: Να δοθεί πολιτική λύση, διαμηνύοντας παράλληλα ότι δεν θα κάνει πίσω στις εξαγγελίες του.

Κυβερνητικοί κύκλοι, τόνιζαν ότι:

• Ζητάμε την εφαρμογή της απόφασης της 20ής Φλεβάρη για υιοθέτηση ενός μεταρρυθμιστικού προγράμματος, αυτού του οποίου αποστείλαμε και αποδέχθηκε το Eurogroup.

• Σε καμία περίπτωση δεν δεχόμαστε την ολοκλήρωση της 5ης αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος, ειδάλλως θα είχαμε ψηφίσει από τα δύο πρώτα Eurogroup. Αν χρειαστεί μπορούμε να το διασαφηνίσουμε το μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα.

• Να βρεθεί λύση στο χρηματοδοτικό.

Αδιευκρίνιστο είναι ακόμη αν στις Βρυξέλλες μεταβεί αυτή τη φορά ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης, ο οποίος πιθανόν θα παραμείνει στην Αθήνα για να παραβρίσκεται στη Βουλή. Βεβαίως η Σύνοδος Κορυφής αφορά τους ηγέτες των κρατών-μελών, ωστόσο είθισται οι υπουργοί Οικονομικών να τους συνοδεύουν.

Πάντως, κύκλοι του ΥΠΟΙΚ σημείωναν ότι στην προηγούμενη Σύνοδο, ο κ. Βαρουφάκης είχε παραμείνει επειδή την προηγουμένη συνεδρίαζε το Eurogroup.


zougla.gr