Πέμπτη 19 Μαρτίου 2015

ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΤΣΙΠΡΑ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ



Εν μέσω υψηλών τόνων και αντιπαραθέσεων ολοκληρώθηκε η ομιλία-παρέμβαση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στη Βουλή για το νομοσχέδιο που τέθηκε προς ψήφιση στη Βουλή και αφορά τα μέτρα για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης.

Η ομιλία του Τσίπρα πραγματοποιήθηκε σε μία κρίσιμη πολιτική συγκυρία, λίγες ώρες πριν την Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες με τους δανειστές να κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου και την κυβέρνηση να διαμηνύει ότι δεν ανέχεται εκβιασμούς.

Tσίπρας: Δεν κάνουμε πίσω από όσα έχουμε εξαγγείλει

Ενδεικτικό του ψυχροπολεμικού κλίματος αποτελεί το γεγονός ότι οι απειλές από τους εταίρους, έφτασαν μέχρι του σημείου να παρέμβει η Κομισιόν, ζητώντας να αποσυρθεί το νομοσχέδιο για την ανθρωπιστική κρίση και η ρύθμιση των 100 δόσεων για ληξιπρόθεσμες οφειλές. Η κυβέρνηση απάντησε άμεσα: Κατέθεσε το ν/σ με τη διαδικασία του κατεπείγοντος και ζητεί μάλιστα από τα κόμματα της αντιπολίτευσης να απαντήσουν στον εκβιασμό, υπερψηφίζοντας στη Βουλή.

Ο πρωθυπουργός ανέβηκε στο βήμα και είπε: «Το νομοσχέδιο αυτό γράφτηκε εδώ, δεν μεταφράστηκε."Δεν ζητάμε ειδική μεταχείριση αλλά ισότιμη" είπε ο Τσίπρας στη ΒουλήΨηφίζεται ένα σχέδιο νόμου που δίνει σε αυτούς που έχουν ανάγκη. Το πρώτο νομοσχέδιο πoυ δεν παίρνει από τους πολίτες αλλά στέκεται συμπαραστάτης στα πιο αδύναμα κοινωνικά στρώματα.

Η κυβέρνηση υλοποιεί αυτό για το οποίο δεσμεύθηκε στις προγραμματικές της δηλώσεις. Σήμερα κάνουμε μια αρχή. Συνεχίζουμε Πέμπτη και Παρασκευή για το νομοσχέδιο με τις 100 δόσεις που θα δώσει ανάσα στους πολίτες. Με την ανασυγκρότηση του Δημοσίου. Όλα αυτά τα νομοσχέδια θα γραφτούν εδώ, δεν θα τα γράφουν τεχνοκράτες.

Δεν κάνουμε πίσω από όσα έχουμε εξαγγείλει και θεωρούμε απαραίτητα ώστες να ανασάνει η κοινωνία και η οικονομία. Βέβαια είμαστε ανοιχτοί σε προτάσεις. Όμως η λαϊκή εντολή ήταν σαφής και πρέπει να την υλοποιήσουμε.

Τι μας ζήτησε ο λαός; Ένα πράγμα. Να μπει ένα τέλος στα μνημόνια και στη λιτότητα και να υπάρξει διαδικασία ανάκτισης της αξιοπρέπειας του λαού. Να γίνει κανονική και σκληρή διαπραγμάτευση. Αυτή την εντολή την υπηρετούμε. 

Γνωρίζαμε ότι ο δρόμος είχε από πριν ναρκοθετηθεί. Γνωρίζαμε τις δυσκολίες και τις πιέσεις που θα βρούμε μπροστά μας ώστε να αναγκαστούμε να συρθούμε στις προηγούμενες πολιτικές. Τώρα όμως μας γνωρίζουν καλά και οι εταίροι μας. Αν κάποιοι νόμιζαν ότι θα είμαστε η συνέχεια των προηγούμενων κυβερνήσεων σίγουρα τους έχουμε απογοητεύσει.

Τίποτα δεν κρύψαμε από τον λαό. Υπήρξε απόλυτη διαφάνεια. Δεν ζητάμε ειδική μεταχείριση αλλά ισότιμη. Προς έκπληξην πολλών στην Ελλάδα ούτε απομονωθήκαμε, ούτε χωρίς συμμάχους βρεθήκαμε. Διεθνοποιήσαμε το πρόβλημα. Για πρώτη φορά στην Ευρώπη παραδέχτηκαν ότι στην Ελλάδα υπάρχει μεγάλη ανθρωπιστική κρίση, όχι τυχαία αλλά λόγω του προγράμματος που απέτυχε παταγωδώς. Ειλικρινής είναι και η προσπάθεια του κ. Γιούνκερ ώστε να βρεθούν κονδύλια που θα επουλώσουν τις πληγές.

Στο Eurogroup του Φλεβάρη πετύχαμε μια συμφωνία και κάναμε το πρώτο βήμα για μια διαπραγμάτευση που δεν τελειώνει αλλά θα είναι σκληρή», ανέφερε.

Συνεχίζοντας την ομιλία του τόνισε: «Πλέον οι υπουργοί δεν ανακρίνονται από τεχνοκράτες. Τέτοια φαινόμενα εμείς δεν θα τα ανεχτούμε. Από δω και στο εξής υπάρχει πολιτική διαπραγμάτευση. Οι εκλεγμένοι με τους εκλεγμένους και οι τεχνοκράτες με τους τεχνοκράτες.

Δεν κάναμε καμμία περικοπή σε συντάξεις και μισθούς. Για πρώτη φορά έτσι η χώρα μας σχεδιάζει καιυλοποιεί τις δικές της μεταρρυθμίσεις όχι αυτές που επιβάλλονται απ’ έξω. Η υποχρέωση σε εξωπραγματικά πλεονάσματα ήταν η λιτότητα. Είναι προφανές ότι κάποιοι δεν ικανοποιήθηκαν από αυτή την συμφωνία, ούτε στο εσωτερικό ούτε στο εξωτερικό. Μερικοί στο εσωτερικό είναι τροϊκανότεροι των τροϊκανών. Και βέβαια προσπάθησαν να υπονομεύσουν τη συμφωνία. Κάποιοι επιχείρησαν να υπονομεύσουν στελέχη της κυβέρνησης. Κάποιοι προσπάθησαν να συνεχίσουν το ίδιο τροπάρι των εκβιασμών. Ορισμένοι τεχνοκράτες προσπαθούν να φοβερίσουν με τελεσίγραφα. Τους απαντάμε σήμερα, αύριο και μεθαύριο στη Βουλή υψώνοντας τοίχος αξιοπρέπειας. Τους απαντάμε ψηφίζοντας σήμερα το νομοσχέδιο για την ανρθωπιστική κρίση. Τους απαντάμε μένοντας πιστοί στην συμφωνία του Φλεβάρη.

Η συμπεριφορά ορισμένων εκ των εταίρων μας, όχι όλων, και ειδικότερα ορισμένων εκ των τεχνοκρατών διαφόρων τεχνικών κλιμακίων το μόνο που κατορθώνει είναι να επιβεβαιώνει τα επιχειρήματα της ελληνικής πλευράς και να εκθέτει την Ευρώπη.

Τι να πει κάποιος για αυτούς που μας ζητάνε να παγώσουμε νομοσχέδια ώστε να συνεχίσουν στην Ελλάδα να ξεπαγιάζουν χιλιάδες νοικοκυριά που ζουν χωρίς ρεύμα. Το ερώτημα του απευθύνω στους Ευρωπαϊκούς θεσμούς και στον κάθε ευρωπαίο πολίτη ξεχωριστά. Αυτή την Ευρώπη οραματιστήκαμε; Την Ευρώπη που με τις επιλογές της δημιούργησε την ανθρωπιστική κρίση. Το νομοσχέδιο έρχεται να λάβει μέτρα για βασικές ανάγκες. Στο όνομα ποιας συνθήκης έχουν ορισμένοι το θράσος να μιλούν για μονομερή ενέργεια; Αν το κάνουν για να μας τρομάξουν, δεν μας τρομάζουν και δεν μας πτοούν εμάς αυτά. Δεχόμαστε απειλές κενές περιεχομένου».

«Η ελληνική κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να τηρήσει κατά γράμμα τη συμφωνία της 20ης του Φλεβάρη. Το ίδιο απαιτούμε και από τους εταίρους μας… Στην ουσία πρόκειται για σύγκρουση κοινωνική, πολιτική, ταξική. Η Ελλάδα έγινε για 5 χρόνια oικονομικό πειραματόζωο. Θέλουν να σταματήσουν εν τη γενέσει της την πολιτική αλλαγή ώστε να συνεχίσει το μοντέλο της λιτότητας γιατί κάποιοι κερδίζουν. Θέλουν να φτιάξουν μια ευρωπαϊκή κοινωνία χωρίς δικαώματα. Δεν θα τα καταφέρουν. Ουδείς θα μπορέσει να σταματήσει το ποτάμι της αλλαγής που ξεκίνησε στις 25 του Γενάρη. Υπάρχουν πολλοί που θέλουν να υπονομεύσουν την διαπραγμάτευση. Δεν θα τα καταφέρουν.
Η ευρώπη του αυταρχισμού και της τιμωρίας θα είναι σε λίγο παρελθόν αν καταφέρουμε να κερδίσουμε αυτή τη μάχη». 

«Η νέα ελληνική κυβέρνηση κατέθεσε έναν αναλυτικό κατάλογο μεταρρυθμίσεων για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής και της διαφθοράς και της ανθρωπιστικής κρίσης. Οι μεταρρυθμίσεις αυτές είναι αναγκαίες ώστε να ενισχυθεί ο δείκτης κοινωνικής εμπιστοσύνης. Οι αλλαγές αυτές που θέλουμε να προωθήσουμε είναι στον αντίποδα μέτρων λιτότητας γιατί το μνημόνιο δεν ήταν μεταρρύθμιση αλλά κοινωνική διάλυση. Θα ήθελα να προκαλέσω όλους όσουν κόπτονται για μεταρρυθμίσεις να μας πουν όλα αυτά τα χρόνα τι πέτυχαν. Πείτε μου αλήθεια πότε η τρόικα τα προηγούμενα χρόνια χτύπησε το χέρι στο τραπέζι για να πει ότι αν δεν προχωρήσει αυτή η διοικητική μετρρύθμιση δεν θα εκταμιευθεί η δόση. Πότε; Ποτέ. Ήθελαν μόνο να προχωρήσουν μέτρα απολύσεων. Ας σταματήσουν λοιπόν τα προσχήματα». 



Mετά το πέρας της ομιλίας του πρωθυπουργού, το κλίμα δυναμιτίστηκε έπειτα από το αίτημα των βουλευτών της Χρυσής Αυγής για ονομαστική ψηφοφορία.



zougla.gr