Πέμπτη 19 Μαρτίου 2015

ΣΤΗΝ ΑΤΖΕΝΤΑ ΤΗΣ ΕΚΤ ΤΟ ΕΝΔΕΧΟΜΕΝΟ ΑΥΞΗΣΗΣ ΠΙΕΣΗΣ ΕΝΑΝΤΙ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ

Του Γ. Αγγέλη 

Κατά το αναμενόμενο οι κεντρικοί τραπεζίτες χθες περιορίσθηκαν σε μία υποτυπώδη αύξηση του ορίου χρηματοδότησης των ελληνικών τραπεζών μέσω του ELA όπως άλλωστε κάνουν εδώ και δύο εβδομάδες.

Η ΤτΕ όμως και ο διοικητής της κ. Γ. Στουρνάρας γνωρίζουν ότι παρά τη διατήρηση των ορίων του ELA με μικρές εβδομαδιαίες μεταβολές, στη στάση της ΕΚΤ έχει σημειωθεί μία σοβαρή μετακίνηση, η οποία δεν έχει γίνει ξεκάθαρο αν έχει συμβολικό ή πραγματικό χαρακτήρα.

Οι κεντρικοί τραπεζίτες έχουν βάλει στην ατζέντα το ενδεχόμενο να επανέλθει το επίπεδο αξιολόγησης των ελληνικών ομολόγων ως προς το ύψος της αξίας με την οποία τα αποδέχεται ως εγγυήσεις για παροχή ρευστότητας στο ευρωπαϊκό σύστημα, στα επίπεδα του Δεκεμβρίου 2012. Όπως είναι γνωστό το περασμένο φθινόπωρο στο μέσο μίας δραματικής πτώσης για τα ελληνικά ομολόγα η ΕΚΤ είχε αυξήσει το ποσοστό της ονομαστικής αξίας με τα οποία τα αποδέχεται ως εγγυήσεις δίνοντας έτσι μία μεγάλη ανάσα στις ελληνικές τράπεζες στην συγκεκριμένη συγκυρία.

Τώρα η ΕΚΤ αντιμετωπίζει το ενδεχόμενο να αναιρέσει εκείνη τη «βελτίωση» και να επαναφέρει το επίπεδο του ποσοστού αποδοχής σε εκείνο του Δεκεμβρίου του 2012 (περικοπή αποτίμησης στο 57%).

Αν η ΕΚΤ προχωρήσει σε ένα τέτοιο βήμα οι ελληνικές τράπεζες θα βρεθούν σε δύσκολη θέση και στην ανάγκη να καλύψουν το κενό που θα δημιουργηθεί με άλλες εγγυήσεις για περίπου 7 δισ. ευρώ.

Πηγές προσκείμενες στην ΕΚΤ αναφέρουν ότι το ενδεχόμενο αυτής της κίνησης συνδέεται με το ότι σημαντικός αριθμός μελών του ΔΣ της ΕΚΤ επιμένουν ότι θα πρέπει να επανεξετασθούν όλες οι «μικρές» διευκολύνσεις που είχαν δοθεί στην Ελλάδα στην διάρκεια της προόδου του προγράμματος, αφού στην παρούσα κατάσταση έχει τεθεί σε αμφιβολία η ισχύς του. Αλλά μέλη του Συμβουλίου όμως υποστηρίζουν ότι η πρόοδος αυτή έχει περάσει από τις προηγούμενες αξιολογήσεις και δεν μπορεί να αμφισβητηθεί.

Σε κάθε περίπτωση η «φόρμουλα» που έχει επιλεγεί από το Συμβούλιο για τη στάση του, είναι ότι η ΕΚΤ θα δρομολογήσει τις διευκολύνσεις χρηματοδότησης που έχει ζητήσει η ελληνική πλευρά μόνο εφ΄ όσον υπάρξει «βεβαιότητα για τη θετική προοπτική ολοκλήρωσης της 5ης αξιολόγησης»… Και αυτή η βεβαιότητα είναι συνάρτηση του αν υπάρξει συμφωνία σε «τεχνικό επίπεδο» (staff level agreement).

Όσον αφορά στο ενδεχόμενο απόσυρσης της πράξης βελτίωσης της αποτίμησης των ελληνικών ομολόγων του περασμένου φθινοπώρου, το θέμα έχει τεθεί υπ΄ όψη των μελών του Συμβουλίου, αλλά κατά πως φαίνεται η μεσολάβηση της επικείμενης πολυμερούς συνάντησης σήμερα το βράδυ με τον κ. Τσίπρα που θα συμμετέχει και ο M. Draghi «ανέβαλε» την όποια συζήτηση γι΄ αυτό.


Πηγή:www.capital.gr