Πέμπτη 19 Μαρτίου 2015

ΣΤΑΣΗ ΠΛΗΡΩΜΩΝ , ΠΛΑΦΟΝ ΣΤΙΣ ΑΝΑΛΗΨΕΙΣ , ΔΕΣΜΕΥΣΗ ΚΑΤΑΘΕΣΕΩΝ , ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ ΣΥΝΙΣΤΩΣΑ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ

Πλήρη ρήξη με τους δανειστές προτείνει η συνιστώσα του ΣΥΡΙΖΑ “Διεθνιστική Εργατική Αριστερά” μέσω του πρωτοσέλιδου και κεντρικού άρθρου της εφημερίδας της “Εργατική Αριστερά” υπό τον τίτλο «Ώρα για μονομερείς ενέργειες».
Στο δισέλιδο άρθρο, που υπογράφει το μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, Πάνος Κοσμάς διαπιστώνεται πως η λήψη μονομερών ενεργειών και τελικά η ρήξη είναι αναπόφευκτες και τονίζεται πως «αναπόφευκτο θα αποδειχθεί και το εργαλείο της στάσης πληρωμών. Τα επόμενα στάδια και επίπεδα της ρήξης μπορεί να επιτάσσουν κι άλλες τακτικές κινήσεις (νομισματικές επιλογές, ακόμη και γεωπολιτικές συμμαχίες), ωστόσο όλα πρέπει να υποτάσσονται στον εργατικό διεθνιστικό στρατηγικό στόχο της περιόδου: κάτω η λιτότητα!»
Παράλληλα ασκείται κριτική και στο Μαξίμου, περί υπαναχωρήσεων από τις προεκλογικές εξαγγελίες του ΣΥΡΙΖΑ: «Οι περικοπές και οι υπαναχωρήσεις είναι αρνητικό στοιχείο, ακόμη χειρότερη είναι η αντιστροφή των θέσεων του ΣΥΡΙΖΑ», όπως η περίπτωση του ΤΑΙΠΕΔ. Έτσι «είναι επακόλουθο ότι αυτές οι υπαναχωρήσεις/ανατροπές συνοδεύονται από χρησιμοποίηση των ‘κατάλληλων’ προσώπων. Στην ΤτΕ, στις διοικήσεις των νοσοκομείων και αλλού παραμένουν οι εκλεκτοί της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, ενώ την ίδια στιγμή ο υπ. Οικονομικών συλλέγει ως συμβούλους μεγαλόσχημους υπαλλήλους των διεθνών τοκογλύφων. Όλα αυτά συμβαίνουν γιατί εξαντλήθηκαν ΗΔΗ τα όρια μιας στρατηγικής που θεωρούσε ότι μπορούσαν να παρθούν στοιχειώδη φιλολαϊκά μέτρα με την ανοχή των δανειστών. Αυτό φαίνεται ότι δεν μπορεί να γίνει..».
Στο άρθρο, του ιδρυτικού στελέχους του “Κόκκινο” προτείνεται ένα “εναλλακτικό σχέδιο για την αναπόφευκτη ρήξη ως απάντηση στους εκβιασμούς που δέχεται η κυβέρνηση από πλευράς των δανειστών δηλαδή την απειλή κατάρρευσης των τραπεζών εάν ο Ντράγκι διακόψει τη χρηματοδότηση και τη στάση πληρωμών των Δημοσίου προς τους δανειστές λόγω διακοπής της χρηματοδότησης...από τους δανειστές.
Η απάντηση στις απειλές αυτές, “είναι ακριβώς η στάση πληρωμών!». Μάλιστα ο συντάκτης κάνει λόγο για το «ελληνικό κανόνι», που θα έχει «τεράστια διαβρωτική δύναμη για την Ευρωζώνη». Ο αντίλογος όμως είναι πως στην περίπτωση αυτή ο κεντρικός Ευρωπαίος τραπεζίτης θα κλείσει την στρόφιγγα της ρευστότητας και οι ελληνικές τράπεζες θα καταρρεύσουν. Σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, το μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ καταθέτει μία δέσμη έκτακτων μέτρων, που θα πρέπει να εφαρμοστούν στο τραπεζικό σύστημα και τα οποία είναι τα ακόλουθα: 
«α) Αμεση απαγόρευση εξόδου κεφαλαίων από την χώρα. Ενας θηριώδης φορολογικός συντελεστής για τα κεφάλαια που φεύγουν, είναι ένα αποτελεσματικός τρόπος ώστε οι καταθέσεις-προϊόν κερδών να μην φύγουν από την χώρα. 
β) Επιβολή πλαφόν στις αναλήψεις καταθέσεων. Ένα μέτρο που προφανώς δεν θα πλήξει τους μικροκαταθέτες και τους μισθοσυντήρητους. 
γ) Αναγκαστική δέσμευση τμήματος των υψηλών καταθέσεων. Κατά προτίμηση με άμεση βαριά φορολόγηση, αλλά έστω με ανταλλαγή μεγάλου μέρους τους με πενταετή ομόλογα του ελληνικού Δημοσίου. Θα πρόκειται για έκτακτη εισφορά επί των σωρευμένων κερδών. 
δ) Μέτρα για να πληρώσουν οι ιδιώτες μέτοχοι και οι ομολογιούχοι. Συγκέντρωση του σάπιου ενεργητικού των τραπεζών σε ‘κακή’ τράπεζα(bad bank) και μετατροπή του μετοχολογίου των ιδιωτών μεγαλομετόχων σε κοινές μετοχές της ‘κακής’ τράπεζας.
ε) Σεισάχθεια: Διαδικασία εκκαθάρισης-ρύθμισης των ‘κόκκινων δανείων’, πάλι με ταξικό κριτήριο, ανάλογα αν είναι δάνεια προς επιχειρήσεις(ιδιαίτερα μεγάλες και κερδοφόρες), προς νοικοκυριά με υψηλά εισοδήματα και περιουσιακά στοιχεία ή προς εργαζόμενους, μισθοσυντήρητους συνταξιούχους ή ανέργους».
Όλα αυτά, κατά τον αρθρογράφο, μπορούν να γίνουν “με το γράμμα του νόμου αν κηρυχτούν οι ελληνικές τράπεζες σε διαδικασία bail in, δηλαδή εκκαθάρισης,», όπως ακριβώς έγινε στην περίπτωση της Κύπρου. Οσον αφορά στο νόμισμα, το στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ σημειώνει: «Δεν βιαζόμαστε για την επιστροφή στο εθνικό νόμισμα, αλλά κερδίζουμε χρόνο με μέτρα όπως παράλληλο νόμισμα».

news247.gr