Πέμπτη 19 Μαρτίου 2015

ΠΟΚΕΡ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΩΡΩΝ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΠΤΑΜΕΡΗ

Δυσαρέσκεια στην ελληνική αποστολή για τη συμμετοχή Ντάισελμπλουμ στην «επταμερή»» - Προσπάθεια να προγηθούν διαδοχικά ραντεβού Τσίπρα με Μέρκελ και Ολάντ - Ο έλληνας πρωθυπουργός θα συνοδεύεται από Χουντή-Τσακαλώτο

Η ώρα των αποφάσεων για το ελληνικό πρόβλημα έφτασε. Η χώρα είναι με την πλάτη στον τοίχο, καθώς οι δανειστές επιμένουν στη σκληρή γραμμή και αρνούνται να παράσχουν ρευστότητα και ομαλή χρηματοδότηση στην Αθήνα, ζητώντας από την κυβέρνηση Τσίπρα να εφαρμόσει ουσιαστικά τις μνημονιακές δεσμεύσεις της προηγούμενης συγκυβέρνησης.



Από την πλευρά του ο πρωθυπουργός, που φτάνει το μεσημέρι στις  Βρυξέλλες (συνοδευόμενος από τους κ.κ. Χουντή και Τσακαλώτο) για τη Σύνοδο Κορυφής, είναι αποφασισμένος να τηρήσει μια βασική κόκκινη γραμμή, αυτή που λέει όχι στη λήψη μέτρων λιτότητας.

Η καχυποψία είναι δεδομένη, με την ελληνική κυβέρνηση να θεωρεί ότι οι σκληροί κύκλοι της Ευρώπης θέλουν να την υπονομεύσουν, ακόμη και να τη ρίξουν, ενώ η πλευρά των δανειστών θεωρεί ότι η κυβέρνηση του κ. Τσίπρα δεν υλοποιηθεί τις δεσμεύσεις του προηγούμενου προγράμματος, ούτε όμως και προωθεί τις μεταρρυθμίσεις που έχει υποσχεθεί από τις 20 Φεβρουαρίου.

Μέσα σε αυτό το κλίμα θα ξεκινήσει η Σύνοδος Κορυφής λίγο μετά το μεσημέρι σήμερα, αλλά το ενδιαφέρον στρέφεται στην επταμερή συνάντηση που ζήτησε ο πρωθυπουργός και στην οποία θα μετέχουν, εκτός από τον ίδιο ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, η Άγκελα Μέρκελ, ο Φρανσουά Ολάντ, ο  Μάριο Ντράγκι και Ντόναλντ Τουσκ, πρόεδρος του συμβουλίου αλλά και ο Πρόεδρος του Eurogroup Γέρουν Νταϊσελμπλουμ. Σύμφωνα με πληροφορίες, στην ελληνική αποστολή υπάρχει έντονη δυσαρέσκεια για τη συμμετοχή Ντάισελμπλουμ στη συνάντηση. Η συνάντηση θα γίνει στις 9 το βράδυ, μόλις ολοκληρωθούν οι σημερινές εργασίες της Συνόδου.

Από την ελληνική πλευρά γίνονται προσπάθειες να υπάρξουν διαδοχικά ραντεβού Τσίπρα με Μέρκελ και Ολάντ, στις 7, πριν δηλαδή την επταμερή συνάντηση.

Ο κ. Τσίπρας θα ζητήσει πολιτική λύση στη βάση της απόφασης που έλαβε το Εurogroup στις 20 Φεβρουαρίου, να δοθεί δηλαδή χρόνος και δημοσιονομικός χώρος στην ελληνική κυβέρνηση προκειμένου να εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις που έχει υποσχεθεί, χωρίς να προκαλεί όμως νέα ελλείμματα.

Από την πλευρά τους οι Ευρωπαίοι θα ζητήσουν συγκεκριμένα μέτρα και δράσεις από την κυβέρνηση Τσίπρα, ενώ αναμένεται να θέσουν και θέματα που σχετίζονται με το πώς συμπεριφέρεται η Αθήνα στους Θεσμούς, καθώς θεωρούν ότι δεν υπάρχει αναγνώριση του ρόλου τους από τη νέα ελληνική κυβέρνηση. Δεν αποκλείεται να θέσουν ακόμη και θέμα Βαρουφάκη, αν και το Μέγαρο Μαξίμου διέψευσε τις φήμες ότι ο κ. Γιούνκερ ζήτησε από τον κ. Τσίπρα να περιορίσει κάπως τον υπουργό Οικονομικών.

Με τα δεδομένα που υπάρχουν μέχρι τώρα είναι μάλλον δύσκολο να υπάρξει σύγκλιση απόψεων. Ιδίως όταν η πλευρά των δανειστών επιμένει ότι πριν από όλα πρέπει να κριθεί η ελληνική κυβέρνηση από τα τεχνικά κλιμάκια, κάτι που η Αθήνα αρνείται, καθώς πιστεύει ότι το ελληνικό πρόβλημα, δεν πρέπει να αντιμετωπιστεί από την οπτική των αριθμών, που έτσι κι αλλιώς δεν βγαίνουν πέντε χρόνια τώρα, αλλά με συνεκτίμηση όλων των παραγόντων, ακόμη και των γεωπολιτικών. Σε αυτό το πεδίο άλλωστε θα επιχειρήσει να μεταφέρει  τη συζήτηση ο κ. Τσίπρας απόψε, αξιοποιώντας και την παρέμβαση του Αμερικανού προέδρου Ομπάμα, ο οποίος τηλεφώνησε στην κυρία Μέρκελ, ζητώντας να υπάρξει ένας ρεαλιστικός συμβιβασμός.

Η σημερινή διαβούλευση πάντως θεωρείται μια από τις τελευταίες ευκαιρίες για την εξεύρεση λύσης, με τη συνάντηση  Μέρκελ - Τσίπρα την ερχόμενη Δευτέρα στο Βερολίνο να είναι μια καθοριστική πράξη του δράματος.


protothema.gr