ΚΡΙΣΙΜΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΚΟΡΥΦΗΣ ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ (19/3) ΣΤΙΣ ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ
Η ΑΠΟΦΑΣΙΣΤΙΚΗ ΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΝΑ ΜΗΝ ΥΠΟΧΩΡΗΣΕΙ, ΘΑ ΚΡΙΝΕΙ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΟΛΗΣ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ
Να κρατήσει ανυποχώρητη στάση απέναντι στους «νεοαποικιακού» χαρακτήρα εκβιασμούς καλείται η ελληνική κυβέρνηση, στο πλαίσιο της συνάντησης κορυφής που θα πραγματοποιηθεί το βράδυ της Πέμπτης (19/3), μεταξύ του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και της Καγκελαρίου Α. Μέρκελ, του Γάλλου Προέδρου Φρ. Ολάντ, του επικεφαλής της ΕΚΤ Μ. Ντράγκι, τον Πρόεδρο της Κομισιόν Ζ.Κ. Γιούνκερ και τον Πρόεδρο του eurogroup Γ. Ντάισελμπλουμ.
Η ελληνική πλευρά θα διατυπώσει τις θέσεις της για την εφαρμογή του προοδευτικού της προγράμματος, το οποίο συναντά λυσσώδεις αντιδράσεις από το κατεστημένο της ΕΕ και πρώτα απ’ όλα της Γερμανίας που επιδιώκουν να εξαναγκάσουν την ελληνική κυβέρνηση στη συνέχιση των μνημονιακών μέτρων λιτότητας και εξαθλίωσης του λαού. Η συνάντηση κορυφής για τις ελληνικές θέσεις θα πραγματοποιηθεί στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ, η οποία θα έχει ως κεντρικό θέμα τοουκρανικό ζήτημα.
Την ίδια ώρα, οι δανειστές της χώρας συνεχίζουν τις πιέσεις και τους ωμούς εκβιασμούς προκειμένου να επιφέρουν οικονομική ασφυξία στη χώρα, με πιο πρόσφατο παράδειγμα την χθεσινή (Τετάρτη 18/3) απόφαση της ΕΚΤ να αυξήσει ελάχιστα το όριο του μηχανισμού ELA (κατά 400 εκατ. ευρώ), στον οποίο προσφεύγουν οι ελληνικές τράπεζες για να αντλήσουν ρευστότητα.
Κύκλοι της ριζοσπαστικής Αριστεράς τόνιζαν στην Iskra ότι ένα πρώτο δείγμα αντίστασης της ελληνικής πλευράς απέναντι στους «θεσμούς», είναι το γεγονός της κατάθεσης και υπερψήφισης, τελικά, από τη Βουλή του νομοσχεδίου για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης, την ψήφιση του οποίου οι γραφειοκράτες των Βρυξελλών απέρριπταν ως «μονομερή ενέργεια»!
Όλα δείχνουν ότι την ίδια στάση θα κρατήσει η κυβέρνηση και για το φλέγον ζήτημα των 100 δόσεων, το οποίο θα δώσει ανάσα στους πολίτες που έχουν συσσωρευμένες οφειλές προς τις εφορίες και το οποίο θα έχει και δημοσιονομικό όφελος για τη χώρα.
Αυτές τις κρίσιμες ώρες, η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να εμμείνει σθεναρά στην εφαρμογή του προοδευτικού της προγράμματος, το οποίο είναι και η μόνη εγγύηση για την σταθερότητα στη χώρα. Σε αντίθετη περίπτωση, μία αναδίπλωση θα εκληφθεί από τους «νεοαποικοκράτες» της Γερμανικής ΕΕ ως απόδειξη υποχωρητικότητας, με άμεσο αποτέλεσμα την κλιμάκωση των πιέσεων σε βάρος της χώρας.
Η μάχη που δίνει η ελληνική κυβέρνηση και η επιτυχημένη έκβασή της με την εφαρμογή του ριζοσπαστικού της προγράμματος το οποίο ενέκρινε ο ελληνικός λαός, μπορεί να αποτελέσει φωτεινό παράδειγμα για όλους τους λαούς της Ευρώπης, προκειμένου να ανοίξουν νέοι δρόμοι για την απόκρουση και ανατροπή των μονεταριστικών επιλογών των κυρίαρχων κύκλων της ΕΕ.
ΘΑΝΑΣΗΣ ΜΠΡΟΥΣΚΟΣ
Η Iskra στη συνέχεια παραθέτει, χωρίς κρίσεις και σχόλια, επίκαιρο ρεπορτάζ σχετικά με τη συνάντηση κορυφής της Πέμπτης (19/3).
ΜΕΡΚΕΛ: Η ΕΛΛΑΔΑ ΝΑ ΜΗΝ ΑΝΑΜΕΝΕΙ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ
Λίγες ώρες πριν τη μίνι διάσκεψη στις Βρυξέλλες για την Ελλάδα και τη Σύνοδο Κορυφής, η γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ απέκλεισε το ενδεχόμενο επίτευξης πολιτικής συμφωνίας, τόσο σήμερα όσο και στη συνάντησή της με τον Αλ.Τσίπρα τη Δευτέρα στο Βερολίνο, λέγοντας πως δεν μπορεί να υποκατασταθούν το Eurogroup και η συμφωνία που έχει συναφθεί εκεί.
Στην Ελλάδα «μένει ακόμη να διανυθεί ένας πολύ δύσκολος δρόμος» δήλωσε και επανέλαβε ότι η Αθήνα πρέπει να αντιληφθεί τη βοήθεια που της δίδεται ως υποχρέωση για δημοσιονομική σταθερότητα και μεταρρυθμίσεις.
Στην Ελλάδα «μένει ακόμη να διανυθεί ένας πολύ δύσκολος δρόμος» δήλωσε και επανέλαβε ότι η Αθήνα πρέπει να αντιληφθεί τη βοήθεια που της δίδεται ως υποχρέωση για δημοσιονομική σταθερότητα και μεταρρυθμίσεις.
«Κάλεσα τον Αλέξη Τσίπρα στο Βερολίνο και χαίρομαι για την επίσκεψή του. Θα έχουμε χρόνο να μιλήσουμε εκτενώς» είπε στην καθιερωμένη συνεδρίαση του γερμανικού Κοινοβουλίου εν όψει του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και επισήμανε ότι «κανείς δεν μπορεί να περιμένει μια λύση για τα προβλήματα της Ελλάδας ήδη σήμερα το βράδυ στις Βρυξέλλες ή τη Δευτέρα το βράδυ».
«Η λύση των προβλημάτων θα μπορέσει να υπάρξει μόνο στη βάση αυτών που συμφωνήθηκαν από κοινού στο Eurogroup. Καμία συνάντηση σε στενό κύκλο δεν μπορεί και δεν πρόκειται να υποκαταστήσει τη συμφωνία του Eurogroup» διεμήνυσε.
Η γερμανίδα καγκελάριος επισήμανε ότι η Ελλάδα απέχει πολύ από το να αφήσει πίσω της την κρίση και μένει ακόμη να διανύσει έναν πολύ δύσκολο δρόμο.
«Είναι και σήμερα εξίσου ξεκάθαρο όπως το 2010, όταν οι Ευρωπαίοι εταίροι έδωσαν στην Ελλάδα με μια μεγάλη πολιτική και οικονομική προσπάθεια το πρώτο πακέτο βοήθειας, μόνο με μια τέτοια μεγάλη προσπάθεια θα μπορέσει αυτό να επιτευχθεί. Μόνο με αυτή την κοινή προσπάθεια ευρωπαϊκής αλληλεγγύης και ίδιας ελληνικής προσπάθειας. Μόνο με το να βοηθήσει η μια πλευρά και η άλλη πλευρά να αντιληφθεί αυτήν τη βοήθεια ως υποχρέωση. Ως υποχρέωση να τακτοποιήσει τονπροϋπολογισμό της, να κάνει μεταρρυθμίσεις και να εργαστεί στην κατεύθυνση ώστε κάποια μέρα να μην χρειάζεται πλέον βοήθεια. Μόνο έτσι μπορεί να γίνει. Με το να κάνεις συμφωνίες και όλοι να τις τηρούν» τόνισε.
Παράλληλα, επανέλαβε ότι «αν καταστραφεί το ευρώ, θα καταστραφεί και η Ευρώπη» καθώς, όπως είπε, πρόκειται για κάτι πολύ περισσότερο από ένα νόμισμα.
«Είναι μαζί με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς η πιο ισχυρή έκφραση της βούλησής μας να ενώσουμε ειρηνικά τους λαούς της Ευρώπης» σημείωσε και κατέληξε αναφέροντας ότι η Ευρώπη κατάφερε από μια ήπειρος του πολέμου να εξελιχθεί σε ενωμένη Ευρώπη και αυτό επιτεύχθηκε «με δημιουργικότητα και τήρηση των συμφωνιών, κατανόηση και προθυμία για συμβιβασμούς».
ΓΙΟΥΝΚΕΡ: ΘΑ ΕΠΑΝΑΛΑΒΩ ΣΤΟΝ ΤΣΙΠΡΑ ΤΗΝ ΑΝΑΓΚΗ ΓΙΑ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΕΙΣ
Την πρόθεσή του να επαναλάβει απόψε στον Αλέξη Τσίπρα την ανάγκη να προχωρήσουν οι μεταρρυθμίσεις εξέφρασε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ σε συνέντευξή του στο ραδιόφωνο Europe 1 και στον δημοσιογράφο Ζαν-Πιερ ελ Λαμπάς.
Ο κ. Γιούνκερ αναγνώρισε ότι έχει υπάρξει πρόοδος. «Δεν είναι αλήθεια ότι η Ελλάδα δεν έκανε πολλές προσπάθειες» τόνισε. Ερωτώμενος για το ενδεχόμενο ενός Grexit ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής απάντησε: «Δεν πιστεύω ότι ένας νέος σεισμός διαφαίνεται στον ορίζοντα, γιατί έχουμε πάρει ήδη μέτρα που θα μας επιτρέψουν να αντιδράσουμε καλύτερα σε περίπτωση κρίσης. Εάν υπάρξει κρίση...».
Η συνέντευξη του Γιούνκερ στο ραδιόφωνο Europe 1
Δημοσιογράφος: Απόψε στη συνάντηση κορυφής θα συζητηθεί το θέμα της Ελλάδας. Για τον Γερμανό υπουργό Σόυμπλε, που είναι ένας πραγματικός Ευρωπαίος, τα χρονικά όρια είναι περιορισμένα πλέον για την Ελλάδα. Και εσείς ο ίδιος δεν κρύβετε την ανησυχία σας. Θεωρείτε ότι η σημερινή (ελληνική) κυβέρνηση χρησιμοποιεί διαφορετικές γλώσσες; Άλλη στο Παρίσι, άλλη στην Αθήνα, άλλη στις Βρυξέλλες, άλλη στο Βερολίνο;
Γιούνκερ: Πρώτα απ΄όλα να πω ότι αγαπάω πολύ την Ελλάδα και τους Έλληνες και κυρίως αυτούς που υποφέρουν από τις συνέπειες των προγραμμάτων προσαρμογής. Επομένως, θα πρέπει να κάνουμε τα πάντα και να συμβάλλουμε, ώστε να επιτρέψουμε στην Ελλάδα να βγει από το αδιέξοδο, στο οποίο βρίσκεται.
Δημοσιογράφος: Είστε σίγουρος ότι δεν θα υποχρεωθεί να βγει από την ευρωζώνη;
Γιούνκερ: Όχι, αλλά πρόκειται για έναν διάλογο, ελπίζω έντιμο, ανάμεσα στην αλληλεγγύη των μεν και τη σταθερότητα των δε.
Δημοσιογράφος: Βλέπετε, όμως, ότι έχουμε την αλληλεγγύη των μεν, αλλά όχι τη σταθερότητα των άλλων...
Γιούνκερ: Η Ελλάδα τα τρία τελευταία χρόνια ξεκίνησε πολλές μεταρρυθμίσεις, πέτυχε πολλές δημοσιονομικές οικονομίες, πέτυχε ένα πρωτογενές δημοσιονομικό πλεόνασμα. Δεν είναι αλήθεια ότι η Ελλάδα δεν έκανε πολλές προσπάθειες. Δεν είναι σωστό να λέγεται ότι οι Έλληνες είναι λαός τεμπέληδων...
Δημοσιογράφος: Ας μιλήσουμε ξεκάθαρα... Δεν υπάρχει κίνδυνος για έναν νέο σεισμό στην Ευρώπη εξαιτίας της Ελλάδας, που είναι στο χείλος της χρεοκοπίας;
Γιούνκερ: Δεν πιστεύω ότι ένας νέος σεισμός διαφαίνεται στον ορίζοντα, γιατί έχουμε πάρει ήδη μέτρα που θα μας επιτρέψουν να αντιδράσουμε καλύτερα σε περίπτωση κρίσης. Εάν υπάρξει κρίση...
Δημοσιογράφος: Εντάξει, ας γίνουμε πιο συγκεκριμένοι. Τι σκοπεύετε να πείτε απόψε στον κ. Τσίπρα;
Γιούνκερ: Θα του επαναλάβω αυτά που του έχω πει τις δύο φορές που συναντηθήκαμε. Ότι η Ελλάδα θα πρέπει να ξεκινήσει τις μεταρρυθμίσεις που είναι απαραίτητες, θα πρέπει να λειτουργήσει, έτσι ώστε οι δεσμεύσεις που έχει πάρει σε επίπεδο Eurogroup το 2012, και πρόσφατα, να υλοποιηθούν.
Δημοσιογράφος: Όταν η κυβέρνηση Τσίπρα ζητάει από τη γερμανική κυβέρνηση αποζημιώσεις από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, θεωρείτε ότι είναι ένα ανοιχτό θέμα σήμερα;
Γιούνκερ: Όχι, είναι ένα νομικό πρόβλημα ανάμεσα στην Ελλάδα και τη Γερμανία, που δεν αφορά την Ευρώπη. Θεωρώ, όμως, ότι αυτό το θέμα γύρω από το οποίο δραστηριοποιήθηκε ιδιαίτερα η νέα ελληνική κυβέρνηση, αποσπά την προσοχή όλων, από αυτό που είναι σήμερα το αναγκαίο για την Ελλάδα.
iskra.gr